MENIU

Forțele ruse au tras focuri asupra unei nave NATO, în Marea Neagră. Marea Britanie neagă informațiile

Navă în Marea Neagră

O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS. La scurt timp după apariția acestor informații, Marea Britanie a negat rapoartele rusești potrivit cărora armata ar fi tras focuri de avertizare asupra distrugătorului britanic.

Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, a adăugat ministerul rus.

Avionul de atac Su-24 al Marinei Ruse a efectuat atacul aerian în fața distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale Britanice pentru a-l opri să facă și alte manevre, a transmis Ministerul Apărării, citat de The Moscow Times.

Nava britanică ”nu a răspuns focurilor de avertisment”.

Ministerul Apărării din Moscova a mai declarat că HMS Defender ar fi intrat în apele teritoriale rusești, lângă Crimeea.

De partea cealaltă, autoritățile britanice neagă informația. "Nu s-au tras focuri de avertizare împotriva HMS Defender”, spune ministerul Apărării britanic, care afirmă că nava naviga în apele ucrainene: "Nava Royal Navy efectuează o trecere pașnică prin apele teritoriale ucrainene, conform dreptul internațional", potrivit BBC.

Mai mult decât atât, aceștia susțin că rușii ar fi efectuat un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și că, astfel, ar fi lansat un avertisment prealabil cu privire la activitatea lor.

"Niciun foc nu a fost îndreptat împotriva HMS Defender și nu recunoaștem informația potrivit căreia bombele ar fi fost lansate în calea sa (a distrugătorului britanic - n.r.)", au adăugat aceștia.

Rusia își menține, însă, declarația și spune că incidentul s-ar fi petrecut lângă Capul Fiolent din sudul Crimeei, reiterând că nava britanică a schimbat ulterior cursul.

Reamintim că Rusia a anexat Crimeea de Ucraina în 2014, dar acest lucru nu a fost recunoscut la nivel internațional.

În ciuda dezmințirilor autorităților ruse, se pare că atașatul apărării ambasadei britanice ar fi fost convocat la Ministerul rus al Apărării, a informat agenția de presă Interfax.

HMS Defender este un distrugător de tip 45 care face parte din Carrier Strike Group din Marea Britanie. Acesta efectuează misiuni în Marea Neagră, conform site-ului Royal Navy.

Nava de război se afla în portul Odessa din sudul Ucrainei la începutul acestei săptămâni, potrivit ambasadei britanice în Ucraina. Aceasta arată că Marea Britanie și Ucraina au semnat un acord pentru construirea în comun a navelor de război și construirea a două baze navale.

 

Mai multe articole despre:
nato rusia razboi