Forțele Navale Române au scos la suprafaţă singurul submarin ce le-a mai rămas. Ce s-a descoperit
Submarinul "Delfinul", singurul rămas în dotarea flotei de război a Forțelor Navale Române face, în fiecare an, deliciul publicului vizitator de Ziua Marinei. Fiind în conservare de ani de zile, din cauză că bateriile nu mai pot fi reîncărcate, monstrul este tractat cu remorchere, în fiecare an, din dana unde zace, către acostamentul unde turiștii îl pot vizita.
"Delfinul" este un submarin de atac, construit în 1985, în plin Război Rece, în șantierele navale ale Uniunii Sovietice, și beneficia de cele mai avansate echipamente și tehnologii de luptă. La vremea respectivă, era cea mai modernă și mai complexă armă din dotarea forțelor armate române. Submarinul are 70 de metri lungime, 10 metri lățime şi poate transporta 18 torpile şi 24 de mine marine. Membrana de cauciuc special care acoperă corpul navei absoarbe undele sonarului și o face, astfel, „invizibilă”.
"Delfinul" a efectuat ultima lui scufundare acum 18 ani, în 1995. După această misiune, acumulatorii, piese esențiale pentru funcționarea unui submarin, s-au epuizat şi s-a descoperit că nava a devenit neoperațională. Chiar și așa, cu submarinul tras la cheu, cei 50 de marinari din echipaj îngrijesc vasul ca și cum ar urma să plece în misiune în orice moment.
Sursa: ziuaconstanta.ro