FMI ne trage covorul de sub picioare, în plină campanie de pomeni
Perspectivele de creștere ale Europei sunt amenințate de un mediu extern mai turbulent, cu tensiuni comerciale și condiții financiare mai stricte, avertizează FMI. Raportul Fondului Monetar vine într-un moment în care Guvernul României continuă campania de "pomeni", care nu vor mai putea fi susținute financiar în condițiile unei recesiuni.
De la ultima prognoză, mai optimistă, din luna mai, tensiunile comerciale dintre SUA și China au crescut, precum și înăsprirea condițiilor financiare globale, asta fără a mai menționa răsturnările politice din Europa, progresele lente în ceea ce privește reformele structurale și negocierile în curs de desfășurare ale Brexit, scrie Realitatea Financiara.
Raportul vine după ce, tot joi, Comisia Europeană a raportat că creșterea economică s-ar putea diminua considerabil în zona euro, din cauza "multiplelor riscuri de scădere interconectate". Acesta prognozează o creștere de 1,9% în 2019 (precum cea a FMI) și 1,7% în 2020.
Previziunile CE vorbesc și de o frânare bruscă și a economiei României, încă din 2018.
Odată cu reducerea prognozelor sale de creștere pentru Europa aferente anilor 2018 și 2019, FMI a declarat, joi, că "mediul extern are, în prezent, o susținere mai mică și este de așteptat să se înrăutățească în continuare în 2019 din cauza încetinirii cererii globale, a tensiunilor comerciale și a prețurilor la energie în creștere", citat de CNBC.
"Condițiile financiare mai stricte din economiile emergente de piață vulnerabile și ciclurile de business care se maturizează cântăresc, de asemenea, asupra activității".
În consecință, se preconizează o diminuare a creșterii economice de la 2,8% în 2017 la 2,3% în 2018 și la doar 1,9% în 2019, a precizat FMI.
Dacă în aprilie FMI estima că, în 2018, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%, în raportul publicat în octombrie, FMI şi-a revizuit, în jos, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară, preconizând că în 2019 România urmează să înregistreze o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în aprilie.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului în România, se află la Bucureşti până luni, 12 noiembrie, perioadă în care echipa sa va analiza evoluţiile economice şi financiare, va actualiza prognoza macroeconomică şi va discuta cu guvernul proiectul bugetului pentru 2019.