FMI, mesaj alarmant despre noua criză economică
Uniunea monetară EURO "nu este suficient de rezilientă" pentru a rezista "unor turbulenţe economice neaşteptate", a afirmat Christine Lagarde, șefa FMI la o conferinţă desfăşurată la Paris.
Zona euro este într-o situaţie financiară mai bună decât în urmă cu un deceniu, dar nu este suficient de solidă pentru a face faţă unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP şi Reuters.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economică este mai ridicată, per ansamblu, dar beneficiile creşterii nu sunt împărtăşite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizată de Banca Centrală a Franţei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicării încetinirii creşterii, în special în primele economii ale zonei euro, Germania şi Franţa.
Primul semn CLAR că se apropie recesiunea economică
Referindu-se la bănci, Lagarde a explicat că "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate înclina în caz de furtună fără a intra în colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifică într-adevăr riscurile şi sprijină avansul economiei".
Şeful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "să reînceapă discuţiile, să negocieze cu bună credinţă şi să ajungă la un compromis dificil pentru a debloca întregul potenţial al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat că băncile trebuie să înfiinţeze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face faţă unor turbulenţe economice neaşteptate. Un astfel de sistem trebuie finanţat de bănci, nu de plătitorii de taxe, a solicitat directorul general al FMI.
În decembrie, miniştrii europeni de Finanţe au căzut de acord pentru a da noi responsabilităţi fondului de salvare al zonei euro (MES), dar au amânat deciziile cu privire la un buget al zonei euro şi o schemă de garantare a depozitelor bancare, pentru că nu au putut ajunge la un consens.
Cele mai importante măsuri, un buget separat pentru ţările din zona euro şi o Schemă Europeană de Garantare a Depozitelor (EDIS), pentru a face toate depozitele bancar din zona euro mai sigure, s-au dovedit mult prea controversate pentru a putea fi promovate mai departe.
În cazul schemei de garantare a depozitelor, lipsa de încredere între statele membre ale zonei euro este atât de mare încât acestea nu au putut cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor politice, aşa cum au cerut liderii UE.
Preşedintele Eurogrupului, portughezul Mario Centeno, a afirmat, totodată, că, în privinţa EDIS, "mai este nevoie de noi eforturi înaintea de a putea cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor".
Acesta a menţionat că va fi înfiinţat un grup de lucru la nivel înalt ce va avea mandatul de a lucra la următorii paşi şi a face un raport în luna iunie 2019.