Sperietoarea Grexit, din nou în prim plan. FMI și UE au ajuns la o "poziție comună"
Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat luni că Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional au ajuns la o "poziție comună" cu privire la Grecia, care ar trebui să le permită să revină la Atena și să rezolve impasul în care se găsește programul de asistență convenit cu Grecia.
Ministrul german de Finanțe a negat, totodată, că ar fi declarat anterior că Grecia va ieși din zona euro dacă nu va implementa reformele economice, potrivit Euractiv.com.
Potrivit lui Schaeuble, Grecia nu va avea niciun fel de probleme dacă va continua reformele agreate cu UE și FMI. "Nu am lansat niciodată un avertisment legat de 'Grexit'", a precizat Schaeuble pentru o televiziune germană.
Miniștrii de Finanțe din zona euro se reunesc luni la Bruxelles pentru a evalua progresele realizate de Grecia cu îndeplinirea reformelor incluse în programul său de asistență.
"Plec de la principiul că instituțiile creditoare au acum o poziție comună și că am făcut suficiente progrese pentru ca o misiune tehnică să revină la Atena pentru a ajunge la un rezultat definitiv", a declarat Wolfgang Schaeuble la sosirea sa la reuniunea cu omologii săi din zona euro.
Anterior, însă, Juerg Weissgerber, purtătorul de cuvânt al lui Wolfgang Schaeuble, a declarat că oficialul german nu se așteaptă ca miniștrii de Finanțe din zona euro să ajungă luni la un acord final cu privire la Grecia, informează Agerpres.
"Nu ne așteptăm ca la reuniunea Eurogrupului să se ajungă la un acord final ci mai degrabă la o evaluare a raportului privind progresele realizate. Cu aceste așteptări, ministrul a plecat spre Bruxelles", a declarat Juerg Weissgerber, purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanțe.
Revizuirea programului de asistență convenit de Grecia și creditorii săi din zona euro a fost afectată de numeroase întârzieri și dispute între autoritățile de la Atena, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Lipsa unui acord cu privire la țintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor și reformele promise de oficialii de la Atena au dat naștere la îngrijorări că Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.