Florina Presadă (CERE): În campania pentru locale se ignoră temele ce preocupă cu adevărat cetățenii
În campania electorală pentru alegerile locale, majoritarea candidaților se axează pe teme false, care nici măcar nu sunt în competența Primăriei Capitalei, în dezbaterile TV, ignorând teme sociale și alte aspecte care preocupă cetățenii, susține Florina Presadă, de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică, la emisiunea ”Realitatea pe Net”, moderată de Costi Rogozanu.
”Una dintre marile probleme ale Bucureștiului este traficul. S-a investit enorm în acest tip de infrastructură, însă ce am văzut recent la majoritatea candidaților sunt multe promisiuni de genul Șoseaua de Centură, metrou, metrou spre aeroport... lucruri care nici măcar nu sunt în competența Primăriei Capitalei, ci la Ministerul Transporturilor, pentru că Primăria nu a avut capacitatea de a gestiona aceste proiecte”, a declarat Florina Presadă, de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE), la ”Realitatea pe Net”.
O altă temă falsă, susține Presadă, este că se promit parcări și se ignoră teme sociale, tema spațiilor verzi și alte teme care preocupă cetățenii.
”Sunt surprinsă de complexitatea programelor electorale de anul acesta”, a declarat Irina Zamfirescu, de la Active Watch. ”Problema cu planul de mobilitate urbană durabilă este că nu știu cine și-l asumă în acest moment. În ce condiții privatizăm RATB? Există linii care nu sunt profitabile, dar care sunt esențiale. Acum plătim din fonduri de la bugetul Capitalei proiecte pe fonduri europene care nu au fost finalizate la timp”, a completat Zamfirescu.
Referitor la problema ApaNova, ceea ce a fost resimțit la nivelul Capitalei este că prețul apei a crescut, a precizat Florina Presadă, CERE. ”Am făcut cereri să se revizuiască aceste tarife și am cerut remunicipalizarea serviciilor de apă și canal. Am primit răspuns în care ni se arătau studii și auditul făcut de Banca Mondială cum că standarul și costurile sunt accesibile și că orice remunicipalizare ar duce la scăderea calității serviciilor până la nivelul celorlalte servicii municipale”, a explicat Presadă.
Majoritatea banilor din bugetul Bucureștiului se duc în lucrări de infrastructură care sunt gestionate prost, a mai afirmat aceasta.
Irina Zamfirescu (Active Watch): „Mi-am dat seama că bugetul nu se dezbate public, bugetul este despre cum se negociază”
”În 2011, înainte de votarea bugetului s-a luat pauză și mai bine de o oră nu știam ce se întâmplă, dar auzisem că ar fi niște primari în Primărie, după care am văzut cum au ieșit Onțanu, Vanghelie, Chiliman... aproape toți primarii de sector, și au spus că lor li se pare firesc să vii să negociezi un buget cât mai apropiat cetățenilor pe care-i reprezinți. Nu s-a putut vota bugetul. Mi-am dat seama că bugetul nu se dezbate public, bugetul este despre cum se negociază. A fost o discuție și despre contractul de salubrizare de la sectorul 5”, a povestit Irina Zamfirescu, Active Watch. Problemele de la Primăria Generală sunt identice și la nivelul sectoarelor, a completat aceasta.
Niciunul dintre candidații marilor partide la Primăria Capitalei nu au niciun fel de experiență cu administrația locală, care e diferită de administrația generală, consideră Florina Presadă.
”Avem doi candidați care sunt primari interimari - au promis acces pentru cetățeni în sala de ședință, dar s-a întâmplat asta două săptămâni. Au promis lucruri pe care le puteau face cât au fost interimari, dar nu au făcut”, a precizat Irina Zamfirescu.
De ce nu se construiesc locuinţe sociale în Bucureşti?
Florina Presadă a mai spus că nu se construiesc locuinţe sociale în Bucureşti, întrucât nu există voinţă politică. "Unul dintre motivele pe care primariile le invocă atunci când sunt întrebaţi de ce nu construiesc locuinţe sociale este reprezentate de faptul că sectoarele nu au drept de patrimoniu", a spus acesta, adăugând că însă daca se doreşte construicţia de locuinţe sociale, soluţii se găsesc.
De asemenea, Irina Zamfirescu a explicat că acest lucru ţine de agenda autorităţilor publice. "Pentru mine un buget reflectă agenda autorităţilor publice", a afirmat aceasta, completând că sistemul de subvenţii în general este o chestiune haotică. "De exemplu, toţi pensionarii primesc subvenţie pentru RATB, dar avem 90.000 de pensionari care au o pensie de peste 1500 de lei şi 100.000 de bucureşti care au venitul minim", a mai spus Irina Zamfirescu, explicând că o mare problemă este că nu există un criteriu social pentru alocarea subvenţiilor de la primării.