MENIU

Florin Cîțu, replică pentru Marcel Ciolacu: Încă un scenariu apocaliptic al „teroriștilor economici din Parlament”, DEMONTAT de Standard & Poor`s

Florin Cîțu Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Florin Cîțu Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, că menţinerea ratingului de ţară pentru România de către agenţia Standard & Poor`s demontează „un scenariu apocaliptic” enunţat de „teroriștii economici din Parlamentul României”. Ministrul liberal susține că decizia agenției de rating arată încrederea în guvernul român și în politicile guvernamentale.


„Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. (...) Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară: în primul rând încrederea în acest guvern, este foarte clar stipulată în raport. În al doilea rând, faptul că am reuşit să convingem investitorii străini cu acea emisiune de obligaţiuni şi în al treilea rând creşterea economică (...)”, a afirmat Cîţu, într-o declaraţie de presă făcută sâmbătă după-amiază.

„Au spus (cei din Parlament - n.red.) că România se prăbușește. Avem cea mai mare creștere din regiune în primul trimestru. Au spus că vom fi penalizați, retrogradați. Nu s-a întâmplat așa ceva”, a precizat Cîțu, într-o conferință de presă ținută la Ministerul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor promite că România va reveni „la perspectiva «stabil» cât mai curând”.

„Aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui guvern, vom reveni la perspectiva «stabil»cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei «stabil» pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă”, a mai spus Florin Cîțu.

Finanțele au fost „administrate în mod îngrozitor” de către guvernele anterioare, susține ministrul Cîțu. Acesta a spus că faptul că perspectiva ratingului României rămâne negativă nu este responsabilitatea actualului guvern. El a declarat că „toată lumea este atentă” la ce va face Guvernul român în perioada următoare, mai ales în contextul în care urmează alegeri locale şi parlamentare în România şi a spus că Executivul va gestiona responsabil finanţele ţării. 
 
„Ce pot să vă garantez este că în continuare acest guvern şi Ministerul Finanţelor Publice va gestiona finanţele României precaut, responsabil, cu discernământ. (...) Deci această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui guvern, dar ce pot să vă garantez este că vom reveni la perspectiva stabil cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei stabil la toate agenţiile de rating”, a promis Cîțu.

El a subliniat că "acest guvern a reuşit să finanţeze un deficit bugetar de 6.7% fără ajutorul unei instituţii internaţionale, aceasta este o premieră”. 
 
Cîţu a menţionat că atât statul, cât şi băncile din România se pot finanţa de pe pieţe internaţionale la costuri reduse, iar efectele "sunt pentru toţi cetăţenii României”. 
 
"Este foarte importat să înţelegem că acest rating de ţară nu are implicaţii doar pentru noi, cei din Guvern, ci pentru toţi românii, am reuşit să convingem S&P că suntem un guvern responsabil şi că nu ne batem joc de finanţele României (...) Veţi vedea un interes mai mare al investitorilor pentru România (...) ceea ce ar trebui să reducă din presiunile de depreciere pe moneda naţională”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice. 
 
El a menţionat că ratingul stabilit de agenţia S&P este "un semnal pozitiv pentru toţi investitorii".

Răspunsul ministrului de Finanțe vine la o zi după ce agenția de rating a anunțat menținerea ratingului de țară pentru România și după ce liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis sâmbătă că „singura performanţă a PNL este viteza cu care îndatorează România la dobânzi uriaşe: 1000 euro/secundă" și că „cele mai negre previziuni s-au adeverit: negativ - asta defineşte Guvernarea PNL! Toate minciunile guvernării PNL au fost spulberate de Standard&Poor’s”.

România a scăpat de retrogradarea ratingului de țară de către agenția Standard and Poor`s, care a decis, vineri, să-l mențină la BBB-. Aceasta înseamnă că perspectivele asupra economiei României nu sunt chiar atât de pesimiste, potrivit analiștilor, perspectivă susținută și de ministrul Finanțelor.

Agenţia de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă, ceea ce reprezintă un semnal şi pentru celelate două agenţii, Fitch şi Moody`s, care derulează evaluări ale ratingului României. S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat.