MENIU

Florin Cîțu: NU vom avea creşteri ad-hoc de pensii. Legea pensiilor, în vigoare din 2023 - Calendarul Guvernului în 2022

Florin Cîțu: NU vom avea creşteri ad-hoc de pensii. Legea pensiilor, în vigoare din 2023 - Care sunt etapele

Florin Cîțu spune că mai așteptăm doi ani pentru legea pensiilor. Premierul a anunțat joi că nu vor mai fi creșteri ale pensiilor fără o analiză aprofundată și că proiectul de lege privind sistemul public de pensii va fi aprobat de Guvern la jumătate anului viitor și va intra în vigoare la începutul anului 2023.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că în următorii ani cheltuielile cu pensiile „vor rămâne la nivelul similar. Nu vor fi înghețate”, drept răspuns la întrebarea jurnaliștilor dacă pensiile medii şi mari ar urma să fie îngheţate sau să scadă, potrivit reformelor din PNRR. 

Acesta a mai spus că orice creștere a pensiilor se va face doar în urma unei analize aprofundate.

„Este o prioritate să creştem pensiile mici, nu spune (PNRR-n.red.) că celelalte nu vor creşte. Şi un alt lucru pe care îl spunem este că, da – şi aici vă garantez eu că nu se va întâmpla – nu vom avea creşteri ad-hoc de pensii. Deci, nu vom mai permite să vină cineva să spună: ‘Anul acesta creştem pensiile cu 70%, că aşa vreau eu’, fără niciun fel de analiză, studiu de sustenabilitate. Acestea sunt nişte principii la care lucrăm”, a adăugat Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a prezentat și calendarul noii Legi a pensiilor.

– aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii în trimestrul II al anului 2022;
– adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii – în trimestrul IV al anului 2022;
– noua lege privind sistemul de pensii ar urma să intre în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

„Să vă dau şi calendarul: aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii - în trimestrul II din 2022, deci aici este borna, adoptarea în Parlament a noii Legi privind sistemul de pensii - în trimestrul IV 2022. Noua lege privind sistemul de pensii intră în vigoare în primul trimestru din anul 2023. Deci acestea sunt ţintele de care ne vom ţine şi, acum, intrăm în dezbaterea proiectului. Veţi vedea public, repet, procedura prin care vom avea aceste legi va fi una transparentă”, a anunțat Florin Cîţu, în conferinţa de presă la Palatul Victoria, de la finalul şedinţei de guvern.

Miercuri, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că România va avea o nouă lege a pensiilor până la finele lui 2022 și că, până la sfârșitul lui 2023, fiecare persoană își va putea accesa  propriu dosar de pensie în format electronic.

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. (...) Formula de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung, astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor. Ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile”, a declarat Raluca Turcan la un post TV.