MENIU

Florin Cîțu anunță o PREMIERĂ în administrația publică! Performanță și mandat limitat pentru cei cu funcții de conducere

Premierul Florin Cîțu Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi seară că va propune coaliției de guvernare ca unele funcții de conducere din administrația publică locală să aibă un mandat determinat, de cel mult 6 ani și să se bazeze pe performanță. Propunerea șefului Guvernului ar fi o premieră în administrația din România.

 

Florin Cîțu a anunțat joi seară, la o televiziune de știri, că va propune la începutul săptămânii viitoare, în ședința de Coaliție, ca în administratia publica locala si centrala anumite functii de conducere, cum ar fi cea de director general sau de secretar general, să fie pe mandat. Adică aceștia să nu mai fie inamovibili, ci să fie numiți pe baza unui contract care să aibă la bază indicatori de performanță. 

„Voi propune luni în coaliţie ca în administraţia publică locală şi centrală anumite funcţii de conducere, cum ar fi cea de director general, de secretar general, de secretar general adjunct, să fie pe mandat. Mandat de maxim 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate în administraţia publică, mandat după care vei avea reevaluarea. Vă dau un exemplu: dacă eşti secretar general într-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru trebuie să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o administraţie publică responsabilă”, a precizat Florin Cîțu, într-o emisiune la un post TV.

Premierul spune că ar fi necesară o rotație a celor din funcțiile de conducere respective în mai multe departamente. 

„După două mandate trebuie să te muţi în alt departament. Lucrurile trebuie să se mişte în această direcţie, trebuie să avem un aparat de funcţionari publici performanţi, care să fie evaluaţi transparent şi remuneraţi în funcţie de performanţă. Astea sunt lucrurile pe care vreau să le implementăm”, a mai explicat Florin Cîțu.