MENIU

Firmele din acest domeniu angajează 36.000 de români în următorii 2 ani

Angajari

Firmele care oferă servicii pentru afaceri vor face angajări masive în următorii ani. Secretul expansiunii acestui domeniu, care reuneşte sectoare ca IT-ul, consultanţa, servicii financiare, contabilitate, resurse umane şi outsourcing, îl constituie poziţionarea României ca centru de export în regiune în materie de servicii pentru business.

Sectorul serviciilor pentru afaceri este extrem de competitiv și reprezintă una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din România, având o contribuție importantă la exporturi.

Industria locală oferă o gamă largă de servicii clienților din Europa, America de Nord și România, acoperind și America de Sud, Africa, Asia Pacific, precum și Orientul Mijlociu.

Industria a înregistrat o creștere accelerată în ultimii 10 ani, însumând, în prezent, peste 60.000 de profesioniști. Analiștii estimează o creștere până la 150.000- 300.000 de angajați în următorii 5 ani.

În anul 2014, profesioniștii din industrie reprezentau 1,9% din populația activă a țării, iar sectorul a contribuit cu 1,4% la produsul intern brut, conform datelor din piață.

Industria serviciilor pentru afaceri a depășit 1,5 miliarde de euro în 2014, ca urmare a creșterii accelerate înregistrate pe parcursul ultimilor ani.

Companiile din domeniu previzionează o creștere de peste 60% a numărului de angajați până în 2017, conform unui studiu realizat recent de KPMG pentru Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL).

Aproximativ 25% dintre profesioniști sunt angajați în servicii de IT, aproape aceeași pondere în externalizarea operațiunilor clienților, iar 50% în servicii financiare și de contabilitate, resurse umane și altele, conform studiului KPMG care a analizat activitatea a 29 dintre cele mai importante companii din industria serviciilor pentru afaceri, desfășurată pe parcursul anului 2015.

Companiile respondente însumează peste 18.000 de angajați, dintre care aproape 90% au studii superioare, iar 81% își desfășoară activitatea în București, 7% în Cluj-Napoca și aproximativ 12% în localități precum Iași, Timișoara, Brașov sau Craiova.

Principalii jucători din industrie și-au exprimat, în cadrul studiului, intenția de a-și extinde activitatea în următorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la sudiu au în vedere oferte de servicii noi clienților existenți sau potențiali, în timp ce 18% doresc să își extindă activitatea oferind aceleași servicii clienților noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea și optimizarea activităților curente.

Capitalul străin a fost, și este în continuare, sursa principală de investiții în industria serviciilor pentru afaceri din România. Principalii investitori străini sunt companii din țări din Europa Occidentală (precum Franța, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) și Statele Unite.

Pe lângă acestea, companii din Brazilia și Bulgaria și-au început, de asemenea, operațiunile pe plan local. ABSL România este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul local de servicii de afaceri şi unul dintre cei mai importanți angajatori din România. Peste 30% dintre angajaţii din domeniu fac parte din companii membre ABSL.

Mai multe articole despre:
angajări angajare servicii pentru afaceri