MENIU

Firma unui politician din Constanța, în faliment de 25 de ani. Nu sunt indicii că va exista și un sfârșit al acestui proces

Un dosar care este neterminat de 25 de ani, la Judecătoria Constanța. Foto/Profimeda/Arhivă

Judecătoria Constanța este pe cale să înregistreze un record, în domeniul economic judiciar: o firmă este în faliment de 25 de ani, și nu este niciun fel de indiciu că va mai exista vreodată și un sfârșit al acestui proces. 

ste vorba despre Donau Sea Link SA, o firmă de shipping implicată în devalizarea atât a Navrom, cât și a defunctei Bancorex. Societatea deținută de controversatul afacerist Sorin Groza și fostul lider PDL Ioan Toanchină se află de un sfert de secol în faliment, iar prejudiciile de milioane de euro create de aceasta au fost plătite din buzunarul fiecărui român.

 

Cel mai vechi dosar de faliment de pe portalul instanțelor din Constanța este cel al firmei de shipping Donau Sea Link SA. Potrivit datelor oficiale, dosarul a fost înregistrat pe 27 aprilie 1999, la Secția a II-a civilă de la Tribunalul Constanța, iar ultima modificare efectuată în documentația speței a fost efectuată pe 19 martie 2024.   

Nu există nicio informație publică despre stadiul real al acestui dosar, în care debitorul Donau Sea Link SA este reprezentat de lichidatorul judiciar Maria Neacșu, iar la masa credală sunt înscriși 17 creditori.

Jumătate din cei care au de recuperat bani de la Donau Sea Link SA sunt instituții de stat: fosta AVAS, ANAF, Casa de Asigurări de Sănătate, Administrația Porturilor Maritime SA, Autoritatea Navală Română, fosta Romtelecom, Casa Județeană de Pensii, Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați și AJOFM. Acestora li se adaugă entități private: Mărioara Bostangiu, Navrom, Coremar SA, Eastern Crewing Agency SA, Orange, Valbia Marine Service SRL și Sea and Danube Agency SA.

 

Țeapă la Bancorex și nave luate de la Navrom

 

Donau Sea Link SA a fost înființată în 1994 și este deținută de controversatul afacerist Sorin Groza și Ioan Toanchină, fost lider PDL Constanța, candidat la Senat, aflat la un moment dat în conducerea Aeroportului Kogălniceanu și pe ista scurtă a celor care trebuiau să preia șefia ANIF.

 


Firma face parte din lista celor care au furat bani de la defuncta Bancorex, ale cărei pierderi de sute de milioane de dolari au fost achitate din buzunarul fiecărui român în parte. Donau Sea Link SA apare pe listele oficiale ale AAAS (fosta AVAS) cu un credit nereturnat de 1.305.937,7 dolari, care nu a mai fost niciodată recuperat.

Aceeași Donau Sea Link SA a preluat și transmis mai departe cel puțin trei nave din dotarea Navrom, de care nu s-a mai știut apoi nimic. Navele au fost folosite ca pretext pentru a lua cei 1,3 milioane de dolari de la Bancorex, chipurile pentru repararea lor. Ulterior, atât banii, cât și navele au dispărut fără urmă.

SURSA