Figura lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, refăcută de inteligența artificială. Surpriză: Este total diferită față de ce ne-am fi așteptat
Misterul Giulgiului din Torino a stârnit curiozitatea și fascinația oamenilor timp de mai bine de 600 de ani. În trecut, acesta a fost arătat lumii doar în rare ocazii, și mulți oameni s-au întrebat cum a arătat, de fapt, misteriosul bărbat înfățișat pe pânză. Acum, cu ajutorul inteligenței artificiale și a tehnologiei de scanare înaltă rezoluție, Giulgiul a fost prezentat cu o nouă imagine HD care a dezvăluit o față uimitoare.
Ieri a fost împlinită aniversarea a 90 de ani de când celebrul Giulgiu din Torino a fost expus public pentru prima dată în 400 de ani. Evenimentul, care a avut loc la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, a reușit să atragă o mulțime impresionantă de peste 25.000 de oameni.
Cu ocazia acestei aniversări, publicația Daily Star a dorit să aducă un suflu nou acestei relicve. Împreună cu programul de inteigență artificială Midjourney, a fost creată o reprezentare modernă a Giulgiului din Torino, care ne arată cum ar fi putut arăta Iisus.
Imaginea obținută înfățișează un bărbat cu părul lung șaten și o barbă.
În anul 1933, mulțimile adunate la catedrală erau convins că Giulgiul din Torino este purtătorul sângelui lui Iisus Hristos, deși mulți rămân sceptici și astăzi. Chiar și atunci, unii erau înclinați să creadă că este mai probabil să fie o înșelătorie decât urmele reale ale lui Iisus.
Ce înseamnă când visezi că zbori. Mesajele ascunse ale subconștientului, dezvăluite de psihologi
Episcopul francez Pierre d’Arcis i-a scris Papei Clement al VII-lea în 1390, pentru a-i spune că crede că Giulgiul este mai probabil să fie cineva care „declară în mod fals că acesta este giulgiul real în care Iisus a fost învăluit în mormânt”: „Scopul este de a atrage mulțimea, astfel încât banii să poată fi smulși cu viclenie”.
Desigur, s-a lucrat pentru a încerca să se ajungă la autenticitatea Giulgiului, iar datarea cu carbon a constatat că este posibil să fi fost creat în perioada 1260 d.Hr. și 1390 d.Hr. Între timp, în 1979, Comisia de la Torino a declarat că e probabil ca petele să nu fie sânge, ci mai degrabă pigment. Apoi, în 2018, oamenii de știință de criminalistică au raportat că a fost creat artificial în lucrări publicate în Journal of Forensic Science.
Între timp, Biserica Romano-Catolică nu a acceptat sau respins complet că Giulgiul este real.