Fermierii vând laptele pe nimic. La raft, prețul se triplează – Crescătorii de vite au ajuns la sapă de lemn
Criza energetică și seceta au adus fermierii la sapă de lemn. Furajele sunt scumpe și abia se mai găsesc, iar laptele la poarta fermei se dă pe mai nimic, deși la raft prețul unui litru ajunge și la 15 lei. Cheltuielile sunt mari, iar crescătorii de vite avertizează că situația s-ar putea înrăutăți anul viitor, dacă statul nu le vine în ajutor. În unele județe, nu mai există lapte nici măcar pentru distribuirea în școli. Din cauza costurilor uriașe, mulți fermieri se gândesc să ducă vitele la abator.
Chiar dacă le e greu, fermierii se străduiesc să nu ducă vitele la abator. Seceta a dus la furaje tot mai puține, cererea de materie primă este mare, iar laptele este tot mai puțin.
„Toți fermierii responsabili fac eforturi să țină efectivul în piață, chiar dacă facem compromisuri. O fermă cu cât e mai mare, cu atât primește mai puțin. Sunt județe care nu mai au lapte pentru programul <<Lapte și cornul>>”, a precizat Nicușor Șerban, fermier.
Pe lângă ferma cu o mie de vaci, Nicușor Șerban are din 2018 și o fabrică de produse lactate.
„Acolo e mai multă energie, avem și gaze, transport care consumă motorină. Și acolo prețurile s-au dus undeva la peste 50-60%”, a mai spus acesta.
Deși la poarta fermei se vinde cu 2 lei, în supermarket costul unui litru de lapte ajunge să coste între 8 și 15 lei. Cei mai afectați sunt consumatorii.
Față de anul trecut, prețul unui litru de lapte s-a dublat. Iar scumpirile se reflectă și în produse precum brânză, cașcaval sau smântână.