Fenomenele meteo extreme fac ravagii în România. O nouă zi cu furtuni şi caniculă
După zilele caniculare de la începutul săptămânii, ieri, multe zone din ţară au fost măturate de vijelii puternice. Oraşul Târgu Jiu, de exemplu, s-a inundat în urma unei ruperi de nori, iar şoferii aflaţi în trafic au fost nevoiţi să tragă maşinile pe dreapta în momentul în care a început furtuna. Iar la Odorheiu Secuiesc, vântul puternic a pus la pământ mai mulţi arbori.
O informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic este valabilă joi până la ora 23.00.
La Târgu-Jiu, străzile s-au umplut ieri cu apă în doar câteva minute, iar traficul a devenit în scurt timp o aventură.
Tot în judeţul Gorj, vântul puternic a smuls din pământ mai mulţi copaci, care au blocat drumul judeţean 662. Vijelia a doborât chiar şi poarta Muzeului Satului de la Curtişoara.
A fost furtună şi în Odorheiu Secuiesc, unde câţiva arbori au fost puşi la pământ. Imaginile dezastrului provocat de vântul puternic ne-au fost trimise de un telespectator Realitatea TV. Tot în judeţul Harghita, traficul feroviar a fost oprit pe magistrala 400, din cauza unui copac care a căzut pe firul de contact. Şi circulaţia maşinilor a fost dată peste cap, tot din cauza copacilor doborîţi de vânt.
O ploaie torenţială a creat probleme şi în Alba Iulia, unde mai multe străzi au fost inundate. O viitură formată în satul Dobra a lăsat în urmă dezastru. Curţile oamenilor s-au umplut de pietre şi deşeuri aduse de apă de pe versanţi. Puhoiul a avariat şi o maşină pe care a izbit-o într-un copac.
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Intervalul : 12 iulie, ora 12 – 13 iulie, ora 23
Fenomene : instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic;
Mesaj :
În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și izolat 35...45 l/mp.
Astfel de manifestări se vor semnala miercuri, 12 iulie, îndeosebi în nordul, estul și centrul țării, precum și în zona montană, iar în noaptea de miercuri spre joi (12/13 iulie) mai ales în regiunile vestice.
Pe parcursul zilei de joi, 13 iulie, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în nordul, centrul și estul teritoriului.
În după-amiaza zilei de miercuri, 12 iulie, local în Muntenia, Oltenia și Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade, izolat mai ridicate în Lunca Dunării.