FBI a pus ochii pe Facebook şi Instagram. Cum le este monitorizată activitatea userilor
FBI a monitorizat reţelele de socializare în ziua alegerilor prezidenţiale şi legislative din Statele Unite într-un efort de a depista "ştirile false" promovate de presupusa campania de dezinformare rusă, informează site-ul postului CNN, citând mai mulţi oficiali americani.
În lunile premergătoare alegerilor, reţelele de socializare au fost inundate de "ştiri" care promovau diverse teorii ale conspiraţiei şi informaţii false, multe dintre acestea vizând-o pe candidata democrată Hillary Clinton.
În ziua scrutinului, zeci de analişti şi agenţi FBI au fost mobilizaţi la sediul din Washington al agenţiei pentru a monitoriza posibile ameninţări de securitate, inclusiv ameninţări cibernetice. De asemenea, un grup de analişti de contraspionaj cibernetic au monitorizat reţelele de socializare, conform Mediafax.
FBI a refuzat să comenteze informaţiile date publicităţii de postul CNN.
Un oficial american anonim a declarat pentru CNN că acţiunea FBI a fost la limita legalităţii, întrucât legislaţia privind libertatea de exprimare protejează chiar şi ştirile false.
Analiştii FBI au identificat mai multe conturi de pe reţelele de socializare care au lansat aceste ştiri false, unele dintre ele fiind din străinătate şi existând suspiciunea că unele erau parte a unei ample campanii de dezinformare ruse, potrivit unor surse familiare cu ancheta.
La finalul zilei alegerilor, mulţi oficiali americani s-au declarat mulţumiţi că scrutinul nu a fost perturbat, în urma monitorizării fiind depistate doar probleme minore în diferite colţuri ale ţării.
Pe de altă parte, un oficial din cadrul Administraţiei Obama a declarat că răspunsul autorităţilor americane la operaţiunea de dezinformare derulată de Rusia a fost "un eşec al imaginaţiei".