MENIU

Faţadele a zeci de clădiri istorice din Banat, refăcute de voluntari în doar 3 zile - FOTO

Sursa foto: Color the village Farasesti / Andrei-Dragomir

Faţadele a 30 de clădiri istorice dintr-un sat din Banat au fost refăcute. Sute de voluntari din țară, dar şi din străinătate au lucrat timp de trei zile și au redat caselor aspectul de altădată. Școala, grădinița, dar și locuințe ale sătenilor au fost văruite și pictate, iar voluntarii vor să reabiliteze și o moară de apă afectată de inundații în urmă cu zece ani. 

În fiecare an, sute de voluntari și-au propus să refacă cel puțin câte 30 de case din localitatea Fărăşeşti. Oamenii veniți din toate colțurile țării dar și din străinătate vor să redea satului aspectul de altădată, când toate gardurile și casele erau colorate și pictate cu modele tradiționale.

„Atunci când am cumpărat-o, am cumpărat-o pentru frumusețea ei, nesștiind ce e sub tencuială”, mărturisește un localnic.

„Încercăm să redăm personalitatea satului bănățean. Nu doar că o fatada gri a fost zugrăvită, i se aplică niște motive tradiționale care se găsesc aici pe porți”, spune un voluntar.

În cadrul proiectului, în acest an, a fost inclusă şi moara de apă din localitate, singura de acest fel care se mai păstrează în judeţul Timiş, aflată în stare avansată de degradare.

Evenimentul "Color the Village" se află la a patra ediție, iar în curând, organizatorii vor termina de revopsit întreaga localitate. 

Mai multe articole despre:
fatade refacute banat voluntari banat