Faimosul telescop James Webb este complet funcțional. Care este destinația acestuia
Telescopul spaţial James Webb este gata de explorarea Cosmosului, la două săptămâni de la decolare, după ce piesa centrală a acestuia, oglinda aurie - cea mai mare oglindă astronomică trimisă vreodată în spațiu - a fost asamblată, sâmbătă, în forma sa completă, lată de 6,5 metri, relatează BBC News.
Oglinda aurie este de aproape trei ori mai mare decât oglinda principală a telescopului Hubble, iar laturile acesteia au fost pliate ca niște frunze pentru a putea încăpea în interiorul rachetei lansate în ziua de Crăciun.
Oamenii de știință intenționează să folosească observatorul de 10 miliarde de dolari și remarcabila sa oglindă concavă pentru a surprinde evenimentele care au avut loc la câteva sute de milioane de ani după Big Bang și să studieze primele stele care au apărut în Univers.
De asemenea, vor îndrepta „ochiul” telescopului asupra atmosferelor planetelor îndepărtate pentru a descoperi dacă acele lumi ar putea fi locuibile.
Practic, astronomii vor putea privi mai departe, în spațiu și în timp, ca niciodată. „James Webb are potențialul să-i uimească complet pe oameni, chiar pe aceia care sunt obișnuiți cu imaginile de la telescopul spațial Hubble, și știu că este greu de imaginat un asemenea lucru”, a spus Lee Feinberg, cel care a condus echipa de dezvoltare a oglinzilor Webb la agenția spațială din Statele Unite (NASA).
„Telescopul este atât de puternic, încât aproape oriunde ne vom uita, vom deschide noi orizonturi”, a precizat acesta, pentru BBC News.
Destinația finală a telescopului Webb se află la 1,5 milioane de kilometri distanţă de planeta noastră – echivalentul a patru distanţe Pământ-Lună.