MENIU

EXTRĂDAREA lui Julian Assange în SUA, aprobată de Ministrul britanic de Interne

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Ministrul britanic de Interne Priti Patel a aprobat, vineri, cererea de extrădare în Statele Unite a fondatorului WikiLeaks Julian Assange (50 de ani). Assange are la dispoziție 14 zile să facă apel împotriva acestei hotărâri, potrivit BBC News.

Guvernul britanic confrmă extrădarea fondatorului WikiLeaks în SUA, unde este inculpat într-un dosar extrem de complex privind divulgarea de documente confidenţiale.

”În virtutea legii din 2003 privind extrădarea, ministrul de stat trebuie să semneze o ordonanţă de extrădare, în cazul în care nu există vreun motiv de interzicere a ordonanţei”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne, citat de AFP.

Reacția WikiLeaks nu s-a lăsat așteptată, organizația internațională denuţând, într-un comunicat, ”o zi sumbră a libertăţii presei”.

”În acest dosar, tribunalele britanice nu au conchs că ar fi opresiv, nedrept sau un abuz ca Julian Assange să fie extrădat. Nu au conchis nici că extrădarea ar fi incompatibilă cu drepturile sale ale omului, inclusiv dreptul său la o procedură echitabilă şi la libertatea de exprimare şi că, în timpul şederii sale în Statele Unite ar putea fi tratat în mod neporivit, inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea sa”, subliniază purtătorul de cuvânt britanc.

Decizia poate fi atacată cu apel. 

Wikileaks a publicat un volum ridicat de dosare militare confidenţiale şi telegrame diplomatice americane, punând astfel în pericol vieţi omeneşti, susţine acuzarea.

Assange a fost arestat în aprilie 2019, când autoritățile britanice au intrat în Ambasada Ecuadorului, unde a stat ascuns timp de șapte ani, și l-au luat în custodie în baza unui mandat de extrădare al SUA.

Assange se refugiase în 2012 la Ambasada Ecuadorului din Londra, temându-se că va fi extrădat în SUA sau în Suedia, unde era acuzat de viol. El a respins aceste acuzații, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în cele din urmă.