MENIU

Explozia de la Crevedia. Șefa de la Recipiente sub Presiune, care trebuia să controleze stația GPL, salariu demn de multinațională: 12.000 euro pe lună

Ioana Timofte, șefa de la Recipiente sub Presiune, reținută de DIICOT. Foto/Arhivă

Ioana Timofte, fosta șefă de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), este persoana care ar fi trebuit să ordone controale la absolut toate stațiile de GPL de prin țară. Ea a fost reținută de DIICOT într-un dosar de corupție, dar până atunci, a încasat în fiecare lună un salariu pe care ar fi invidios orice corporatist: 12.000 de euro. 

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a indicat Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) drept compania care ar fi trebuit să verifice dacă instalația GPL de la Crevedia funcționa corect. 

„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, procedura de autorizare, conform legislaţiei, necesită următorii paşi: depunerea unei solicitări pentru obţinerea avizului obligatoriu de instalare (înainte de începerea lucrărilor); documentaţia cuprinde memoriu tehnic cu datele tehnice ale instalaţiei, inclusiv plan de situaţie verificat de verificator MLPAT şi schemă izometrică; ISCIR emite avizul obligatoriu de instalare; după obţinerea avizului solicitantul se adresează CNCIR pentru efectuarea verificărilor tehnice, la fața locului, în vederea autorizării funcţionării; CNCIR emite raportul de inspecţie şi transmite către ISCIR o fişă sinteză în baza căreia ISCIR alocă numărul de înregistrare a echipamentului; CNCIR eliberează cartea instalaţiei, iar în baza acesteia, echipamentul are autorizarea funcţionării.

AVEREA URIAȘĂ A ȘEFEI CARE A JEFUIT INSTITUȚIA PE CARE O CONDUCEA



- Venit anual: 261.375 lei
- Două terenuri intravilane (contracte de donație)
- Casă de locuit în județul Neamț (100 mp)
- Trei apartamente în București (178 mp, 112 mp, 250 mp)
- Casă de locuit în Iași
- Două autoturisme (Mercedes și Volkswagen)
- Bijuterii (80.000 euro)
- Conturi: peste 40.000 de euro și peste 50.000 lei
- Credite/ datorii: 78.000 euro
43.000 euro (leasing auto)
160.000 euro (împrumut persoană fizică)
- Moșteniri: peste 70.000 euro

Sursa: Declarație de avere Ioana Timofte 

 

Mai multe articole despre:
explozie crevedia ioana timofte