MENIU

Experții OMS au făcut ANUNȚUL - O estimare a riscului AstraZeneca în afara Europei necesită colectarea mai multor date

Vaccin AstraZeneca / Foto: Profimedia

În plină campanie de imunizare anti-Covid, toți ochii continuă să fie ațintiți asupra vaccinului de la AstraZeneca. Totul, ca urmare a problemelor post-vaccinare apărute în rândul persoanelor imunizate. Vorbim aici despre reacțiile adverse considerate a fi extremd e rare, însă deosebit de grave, în același timp, cum ar fi apariția cheagurilor de sânge și chiar a deceselor. În acest context deloc confortabil pentru reprezentanții companiei care a produs serul, experţii în vaccinuri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susțin că este necesară colectarea mai multor date despre incidenţa cheagurilor de sânge la persoanele care au primit în afara Europei vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca.

Prin urmare, Grupul Consultativ Strategic de Experţi în Imunizare (SAGE) din cadrul OMS a reformulat recomandările sale de precauţie în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului AstraZeneca, ţinând cont de datele despre cheagurile sangvine apărute în Europa. "OMS continuă să susţină concluzia potrivit căreia beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât riscurile", se arată într-un comunicat al organizației, citat de HotNews.ro.

Vă reamintim că, pe 7 aprilie, SAGE a anunţat că o legătură între acest vaccin şi cheaguri de sânge este plauzibilă, dar nu confirmată, insistând pe faptul că astfel de cazuri sunt "foarte rare". Recomandările SAGE au fost actualizate cu ajutorul noilor date furnizate de campaniile de vaccinare aflate în curs de desfăşurare.
 
Potrivit acestor informații, cele mai multe astfel de cazuri de cheaguri au fost semnalate în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană, în timp ce "foarte puţine" au fost raportate în alte ţări, spun specialiştii SAGE. "O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi realizarea unei analize", susțin aceștia, în noile lor recomandări care prevăd, printre altele, ca persoanele care au dezvoltat cheaguri de sânge după prima doză AstraZeneca să nu mai primească şi doza de rapel. 

În prezent, vaccinul AstraZeneca alcătuieşte cea mai mare parte din totalul de doze utilizate în cadrul dispozitivului COVAX, ce permite ţărilor sărace să obţină seruri anti-COVID-19 graţie unor fonduri colectate de donatori.

Peste 40,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost expediate până la această dată în 118 teritorii în cadrul programului COVAX. "Ţările ar trebui să ţină cont de situaţia lor epidemiologică, riscurile individuale şi cele de la nivelul populaţiei, disponibilitatea altor vaccinuri şi a altor opţiuni pentru a atenua riscurile", notează specialiştii din SAGE.

"Raportul beneficiu-risc este cel mai ridicat în grupurile cele mai vârstnice", precizează autorii raportului, potrivit cărora "nu se ştie până în această zi dacă există un risc de tromboză în urma administrării celei de-a doua doze" a vaccinului AstraZeneca.