MENIU

Expert acreditat de Ministerul Culturii, un adevărat „artist în falsuri”

Un falsificator cu acte în regulă a păcălit peste 200 de oameni. Foto/Arhivă

Artist în falsuri. Așa s-a dovedit a fi un expert acreditat de Ministerul Culturii din România, care a vândut cu prețuri exorbitante tablouri falsificate de el. Peste 200 de oameni au fost păcăliți de falsificatorul cu atestat.

Artist în falsuri. Așa s-a dovedit a fi un expert acreditat de Ministerul Culturii din România. El a atestat mai multe picturi falsificate, atribuite lui Grigorescu, Tonitza sau Ştefan Luchian, ca fiind autentice.

După ce au primit ștampila expertului acreditat, tablourile s-au vândut cu preţuri uriaşe. Peste 200 de iubitori de artă au fost păgubiţi. Expertul, care e angajat la Memorialul Ipoteşti, a recunoscut faptele şi a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Percheziţiile din București, Iași și Botoșani au scos la iveală un nume comun: Cotinel Munteanu, care îşi punea parafa pe falsurile grosolane. Majoritatea se vindeau online, spun anchetatorii. Dar erau expuse şi într-o Galerie de Artă.

Preţurile de evaluare erau stabilite de Cotinel Munteanu în baza unui raport întocmit pentru fiecare tablou şi porneau de la 9.000 de euro. Din estimările procurorilor, 200 de persoane ar fi căzut în plasa escrocilor de artă.