MENIU

Experiment medical nereușit: a murit bărbatul care a primit transplantul cu inimă de porc

Sală de operație

Bărbatul în vârstă de 57 de ani care a primit la ]nceputul acestui an o inimă de porc modificată genetic a murit la două luni după operaţie. 

Operația în sine a reprezentat o premieră mondială. David Bennett, care suferea de o boală cardiacă în fază terminală, a reușit să supraviețuiască timp de două luni cu inima de porc. 

Bărbatul a murit marți, 8 martie, la Centrul Medical al Universității din Maryland, relatează Euronews și BBC.

Reamintim că, la începutul lunii ianuarie, într-o premieră mondială, o echipă de chirurgi americani anunța că a transplantat cu succes unui pacient inima unui porc modificat genetic.

Operaţia a avut loc pe 7 ianuarie şi a demonstrat pentru prima dată că inima unui animal poate continua să funcţioneze într-un corp uman fără respingere imediată, precizau reprezentanții şcoalii de medicină a Universităţii din Maryland, într-un comunicat.

David Bennett, în vârstă de 57 de ani, căruia i-a fost transplantată inima de porc, a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman. Pacientul a fost monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcţionează corect.

"Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau să trăiesc. Ştiu că este destul de riscant, dar era ultima mea opţiune", afirma bărbatul, cu o zi înaintea operaţiei.

Agenţia pentru medicamente a SUA (FDA) a dat undă verde operaţiei în ajunul Anului Nou.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman.

Această modificare genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat şi un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală în luna octombrie, la New York.