EVAZIUNE FISCALĂ de 5 MILIOANE DE EURO: 20 de persoane suspectate, audiate la DIICOT
Procurorii DIICOT Pitești audiază, joi, 20 de persoane care au fost ridicate în urma a peste 50 de percheziții în București și în cinci județe, într-un dosar privind o reţea infracțională specializată în evaziune fiscală, care a adus statului un prejudiciu de cinci milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism (DIICOT), procurorii de la Serviciul teritorial Pitești împreună cu polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din mai multe județe au făcut, joi, 51 de percheziţii domiciliare în București şi în localităţi din judeţele Argeș, Olt, Călărași şi Dâmbovița, într-un dosar privind activitatea a trei grupuri infracționale specializate în evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare cu materiale de construcții.
Din grupurile infracționale a căror activitate este investigată în acest dosar fac parte 31 de persoane, între care trei cetățeni arabi.
Conform procurorilor, cele 31 de persoane sunt suspectate că, profitând de scutirea achizițiilor comunitare de la plata taxei pe valoarea adăugată, s-au aprovizionat cu fier şi oţel-beton de la societăţi comerciale din Bulgaria, marfa fiind apoi vândută prin intermediul a două societăţi comerciale din judeţul Argeş și fiind colectată TVA.
"Procurorii DIICOT Pitești au administrat probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, pentru a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoare adăugată colectată, membrii grupului infracțional organizat au creat un circuit fictiv al documentelor, care atestă în mod nereal faptul că marfa, provenită de la societăţile comerciale din Bulgaria, a fost livrată de societăţi comerciale rezidente, deducând astfel, în mod nejustificat, taxa pe valoare adăugată colectată", menţionează procurorii DIICOT.
Anchetatorii mai spun că membrii grupului infracțional transportau fierul și oțelul-beton de la furnizorii reali din Bulgaria către depozitele firmelor pe care le controlau în România, înmatriculate în județul Argeș, folosind mașini ale acestor firme. În vamă prezentau documente din care rezulta că marfa transportată provine de la alte societăţi comerciale din Bulgaria decât furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societăţi comerciale din Ungaria, România fiind doar ţară de tranzit.
Procurorii suspectează că, pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparenţă de realitate, societăţile comerciale din Argeş au plătit unor firme fantomă, prin bancă, contravaloarea mărfurilor, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată, însă o parte din aceasta a fost retrasă în numerar, sub diverse pretexte, de către membrii rețelei infracționale.
O altă parte din taxa pe valoare adăugată dedusă în mod nejustificat de către societăţile comerciale din județul Argeş, prin înregistrarea unor operaţiuni comerciale fictive în contabilitatea firmelor, a fost folosită pentru a putea vinde sub preţul pieţei şi pentru a-şi crea astfel un avantaj faţă de agenţii economici din acelaşi domeniu cu un comportament loial faţă de concurenţă şi corect din punct de vedere fiscal. În final, societăţile de tip fantomă au fost cesionate unor cetăţeni arabi care le-au stabilit sediile la cabinetele individuale ale unor avocaţi din Bucureşti, mai precizează procurorii DIICOT.
Conform acestora, prejudiciul creat de această rețea infracțională prin activitatea de evaziune fiscală derulată între 2012 și 2014 se ridică la cinci milioane de euro.
Procurorii DIICOT au emis 31 de mandate de aducere, iar 20 dintre suspecți au fost ridicați și se află la audieri la sediul DIICOT Pitești.
La perchezițiile domiciliare anchetatorii au identificat obiecte cu valoare probatorie precum documente contabile, telefoane mobile, sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice, carduri bancare. De asemenea, a fost ridicată suma de 224.000 lei, în vederea instituirii sechestrului asigurător.
La cele 51 de percheziții au participat procurori și polițiști de la Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate din București, Pitești, Craiova, Călărași, Dâmbovița, acțiunile desfășurându-se cu sprijinul jandarmilor și suportul logistic al SRI.