MENIU

Evaluare Națională 2024. Elevii s-au întrecut în „perle”: „Striga cât îl ținea putorile”, „O figură de stil este fâlfâitul”

Elevii s-au întrecut în „perle” la Evaluarea Națională 2024

După zile de pregătire și anticipare, elevii din România au început examenele din cadrul Evaluării Naționale 2024, iar proba la Limba și literatura română a fost prima dintre furcile caudine prin care trebuie să treacă. Și, cum nu există examen la Limba și literatura română fără „perle”, și anul acesta elevii au ținut să demonstreze multă creativitate și mai ales simțul involuntar al umorului în lucrările lor.   

Proba de Limba și literatura română, a fost piperată cu creativitate și imaginație. Elevii au fost evaluati pe baza a două texte literare: un fragment din „Cireșarii” scris de Constantin Chiriță și un alt fragment din „Portret” de Cella Delavrancea. Ei au fost supuși unei serii de întrebări menite să le testeze abilitatea de a înțelege și interpreta textele literare respective. De la compararea cărții "Cireșarii" cu Biblia și asocierea personajelor cu Isus și Indiana Jones, până la utilizarea incorectă a verbelor și confuziile între cuvinte, copiii au reușit să ofere o serie de momente amuzante și neașteptate în cadrul examenului.

„Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”.

„Unul dintre personaje se numea Tic. La fel ca în Tic Tac!”.

Un copil de 7 ani a ajuns de urgență la spital. Minorul a fost intoxicat cu fum după ce a dat foc apartamentului în timp ce se juca

„Pot asocia cartea „Cireșarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus”.

„Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj”.

„O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”.

„Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului”.

„Foc este verb. Vine de la ”dai foc”, deci modul prezent”.

“s” are rolul de verb, dar e neterminat”.

La unul dintre subiecte, elevilor li s-a cerut să alcătuiască un enunț cu “a avea” în formă negativă. iată ce a scris un candiat: „A avea bani, nu a nu avea!”.

Altul a scris pe foaia de examen fraza „Striga cât îl ținea putorile”.

O turistă a fost ucisă de vaci în Alpii austrieci. Cum a fost posibil un astfel de incident