MENIU

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Calendarul examenului. Modificările aduse programei şi modele de subiecte

<p>Evaluarea Naţională 2015. Elevii de clasa a VIII-a susţin astăzi proba la Limba Rom&acirc;nă</p>

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Nu mai este mult şi vor începe emoţiile pentru elevii de clasa a VIII-a, care săptămâna viitoare la final de an şcolar. Realitatea.net vă prezintă subiectele, baremele de corectare şi notele la EVALUARE NAŢIONALĂ 2015.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia pe data de 13 iunie, iar în perioada 15-17 iunie au loc înscrierile pentru susţinerea examenului de EVALUARE NAŢIONALĂ.

Prima probă va avea loc luni, 22 iunie 2015, la Limba şi literatura română, iar marţi, 23 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor susţine examenul scris la Matematică.

Rezultatele se vor afişa pe 26 iunie 2015, până la ora 16:00, urmând ca în aceeaşi zi între orele 16:00 - 20:00 să fie depuse contestaţiile, conform calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2014-2015, publicat de Ministerul Educaţiei.

În perioada 27 -29 iunie 2015 se vor recorecta lucrările celor care au depus contestanţii, iar pe 30 iunie 2015, se vor afişa rezultatele finale după contestaţii

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 - Calendarul examenului

13 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională
15-17 iunie 2015- Înscrierea la Evaluarea Naţională
22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - probă
22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - probă scrisă
23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
24 iunie 2015 - Matematica - probă scrisă
26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)
27 -29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Modele Subiecte Limba şi Literatura Română

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Programa pentru examenul scris la Limba şi Literatura Română

Limba şi Literatura Română are, în cadrul evaluării naţionale de la finalul clasei a VIII-a, statut de disciplină obligatorie.

Proba la această disciplină vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse.

Deoarece competenţele de evaluat sunt ansambluri de cunoştinţe, deprinderi şi atitudini formate în clasele a V-a – a VIII-a, subiectele pentru evaluarea naţională vor evalua atât competenţele specifice şi conţinuturile asociate acestora, cât şi conţinuturile din programele şcolare actualizate pentru clasele a V-a – a VII-a.

Prin evaluarea naţională la Limba şi Literatura Română, în evaluarea unităţilor de conţinut care privesc domeniul limba română (Elemente de construcţie a comunicării), se are în vedere viziunea comunicativ-pragmatică, abordarea funcţională şi aplicativă a elementelor de construcţie a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor şi pe utilizarea lor corectă şi adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciţii de tip analitic (de recunoaştere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferenţiere) şi de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcţie), de subliniere a valorilor stilistice şi de evidenţiere a aspectelor ortografice şi de punctuaţie, în situaţiile care impun o asemenea abordare.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Subiecte şi baremele de evaluare şi notare din sesiunile examenului de Evaluare Naţională din sesiunile anului 2014 pot fi consultate aici şi cele din anul 2013 aici.

În evaluarea unităţilor de conţinut ale domeniului lectură, sarcinile de lucru implică cerinţe care privesc înţelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale şi particulare ale textului şi exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum şi redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvenţe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.).

De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competenţelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenţei la un gen literar sau la o specie literară), reflexive şi imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidenţierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte naraţiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Programa pentru examenul scris la Matematică

În cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a Matematica are statut de disciplină obligatorie.

Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programei școlare în vigoare.

Subiectele pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele formate/dezvoltate pe parcursul învățământului gimnazial și se elaborează în baza prezentei programe.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Modele Subiecte Matematică

Examenul la matematică are în vedere:

1. Identificarea unor date şi relaţii matematice şi corelarea lor în funcţie de contextul în care au fost definite

2. Prelucrarea datelor de tip cantitativ, calitativ, structural, contextual cuprinse în enunţuri matematice

3. Utilizarea algoritmilor şi a conceptelor matematice pentru caracterizarea locală sau globală a unei situaţii concrete

4. Exprimarea caracteristicilor matematice cantitative sau calitative ale unei situaţii concrete şi a algoritmilor de prelucrare a acestora

5. Analizarea şi interpretarea caracteristicilor matematice ale unei situaţii-problemă

6. Modelarea matematică a unor contexte problematice variate, prin integrarea cunoştinţelor din diferite domenii

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Modelele de subiecte din anul 2014 pot fi consultate aici, cele din 2013 aici, cele din 2012 aici, cele din 2011 aici  şi cele din 2010 aici.

Admiterea în liceu

Admiterea în liceu se face prin repartizare computerizată, după ce elevii susţin, la finalul clasei a VIII-a, testele scrise de la Evaluarea Naţională, la limba romană, matematică şi limba maternă. Media de admitere în liceu se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută). Pentru admiterea în liceu nu este necesară o medie minimă.

Repartizarea computerizată în licee are loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015. În a doua etapă se pot înscrie candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi cei care au rămas nerepartizaţi. În etapa a treia se înscriu elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.