MENIU

Este oficial! Legea a fost adoptată! Angajații pot lucra de acasă

Legea privind reglementarea activităţii de telemuncă a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Potrivit actului normativ, persoanele care folosesc tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor îşi pot desfăşura activitatea în alt spaţiu decât cel organizat de angajator, pe baza unui contract de muncă.

Acesta trebuie să conţină, între altele, precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă, locul în care-şi desfăşoară respectiva activitate, perioada şi programul de lucru.

Angajatorul are dreptul să verifice activitatea acestui salariat, iar legea prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru oricare dintre părţi care nu respectă prevederile contractului.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, miercuri, că adoptarea proiectul de lege privind reglementarea activităţii de telemuncă, de Camera Deputaţilor, permite oricărei persoane care lucrează pe calculator să facă acest lucru de acasă, precizând că ITM poate face verificari la domiciliu.

„(Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă-n.r.) este un proiect de lege foarte popular în Japonia. Legislaţia din Japonia a stat la baza legislaţiei din România. (...) am adoptat (în Camera Deputaţilor, for decizional-n.r.) şi noi astăzi această lege care a fost gândită de Guvernul României şi care se află în programul de guvernare. Practic, orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă. Este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contractul introdus în Revisal, are toate drepturile ca orice salariat, doar că lucrează de acasă”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la Parlament, potrivit Mediafax.ro.

Ministrul Muncii a afirmat că ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă, precizând că „domiciliul se transformă într-un fel de birou”.

 

„Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate de muncă şi Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou. Este exact ca şi cum ai lucra într-un birou, la angajator, doar că o faci de acasă. ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată dacă ITM poate face verificări la domiciliul angajaţilor.

Mai multe articole despre:
lege adoptată munca de acasă