MENIU

Esplanada catedralei Notre-Dame din Paris, închisă provizoriu din cauza concentraţiei ridicate de plumb. "Vinovat", incendiul de acum 2 ani

Incendiu catedrala Notre-Dame Paris - Captură foto

Esplanada catedralei Notre-Dame din Paris, devastată în urmă cu doi ani de un incendiu, a fost închisă provizoriu pentru public din cauza concentraţiei ridicate de plumb în urma dezastrului. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Prefectura Poliţiei din Paris și preluat de media internaționale.

”Rezultatele ultimei campanii de măsurători au scos la iveală concentraţii de praf de plumb peste valorile înregistrate în mod obişnuit în Paris (”zgomot de fond”) în anumite puncte de pe esplanadă”, se arată în comunicatul de presă al prefecturii, preluat de G4Media.ro.

”Zgomotul de fond” de plumb la Paris corespunde unei poluări care nu are legătură cu Notre-Dame.

În urma recomandării Agenţiei regionale de sănătate (ARS), prefectul de poliţie Didier Lallement a emis un ordin care interzice circulaţia pietonilor şi vehiculelor pe esplanadă prevăzând, totodată, şi câteva puncte de trecere în apropiere.

Interdicţia va fi ridicată după ce esplanada va fi curăţată, iar ”ansamblul valorilor înregistrate va reveni la un nivel suficient de scăzut”, mai arată sursa citată. 

Vă reamintim că, în 2019, un incendiu violent a distrus în mare parte catedrala Notre Dame din Paris. Catedrala construită în perioada 1163-1345 a ars ca o torță, turla și acoperișul prăbușindu-se în urma flăcărilor mistuitoare, care s-au extins rapid. Totodată, obiecte de artă, de o valoare inestimabilă, au fost distruse de foc, dar intervenția pompierilor a mai redus din pierderi. Mulți dintre parizienii adunați în perimetrul de siguranță au privit dezastrul având lacrimi în ochi.