Șerban Nicolae: Vom informa Parlamentul European că Macovei nu vine la audieri în comisia SIPA
Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, senatorul Șerban Nicolae, a declarat, miercuri, că va fi transmisă o informare președintelui Parlamentului European despre faptul că europarlamentarul Monica Macovei refuză să se prezinte pentru a fi audiată în acest for.
"Vom transmite o informare — nu altceva, o informare — către președintele Parlamentului European, către liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul European, doar să știe că un europarlamentar român, fost ministru al Justiției — de al cărei nume este legat direct toată această chestiune cu desființarea DGPA, intrarea în arhivă în condiții cel puțin discutabile — refuză să se prezinte în fața unei comisii a Parlamentului României și ne explică faptul că face acest lucru în virtutea faptului că nu poate fi obligată prin niciun mijloc de constrângere. Nu era vorba de așa ceva. Atunci când depui jurământ, ca să îți începi un mandat în exercițiul unei funcții publice, nu se pune problema că neapărat ar trebui să existe o constrângere. Prezumția este de loialitate, de bună credință și de responsabilitate", a spus senatorul, conform agerpres.ro.
În ceea ce privește precizările Monicăi Macovei, conform cărora nu a primit nicio informație sau dosar din arhiva DGPA/SIPA, Șerban Nicolae a apreciat că aceasta este o interpretare "ridicolă".
"E ca și cum eu, citat la Parchet, aș transmite o scrisoare sau aș posta pe o rețea de socializare un mesaj în care să le spun: 'Nu dețin asemenea informații, nu știu nimic din ceea ce vă interesează, nu am ce să vă comunic, nu aveți de ce să mă citați'. Nu așa funcționează aceste lucruri. Atunci când nu ai nimic de ascuns, când ești de bună credință și ai o atitudine responsabilă — repet, deține o funcție publică (...) — nu ai cum să anticipezi întrebările care ți se pot pune, nu ai cum să anticipezi evoluția unei asemenea dezbateri și nu văd de ce s-ar teme, că la urma urmei nu este anchetată de această comisie, nu este învinuită de ceva. Ar fi putut să vină și să clarifice, pentru opinia publică, în fața unei comisii parlamentare, niște aspecte de interes general", a arătat el.