MENIU

ERA abundenței și a risipei s-a încheiat. Emmanuel Macron anunță vremuri grele

Emmanuel Macron / Foto: Inquam Photos

Președintele francez Emmanuel Macron i-a atenționat pe francezi în legătură cu schimbarea radicală ce va veni odată cu toamna. Acesta atenționează că sfârșitul „erei abundenței și a lipsei de griji” ajunge la final, în contextul crizelor tot mai grave cu care se confruntă întreg globul. 

"Trăim o mare schimbare", a avertizat şeful statului, revenind asupra unei recente "serii de crize grave", de la Ucraina la secetă, ca preambul la consiliul de miniştri de după vacanţă la Paris.

"Momentul pe care îl trăim poate fi structurat de o serie de crize grave. În primul rând, pentru că în ultima perioadă am fost martori la sfârșitul a ceea ce considerăm „era abundenței”. Este, de asemenea, sfârșitul unei perioade fără griji. Libertatea noastră, dreptul cu care atât de mulți dintre noi ne-am obișnuit are un preț. Și, de cele mai multe ori, trebuie să îl apărăm prin sacrificii (...). În ceea ce mă priveşte, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare sau o mare bulversare", a declarat Emmanuel Macron în cadrul unei alocuţiuni în faţa miniştrilor săi, transmisă în direct în mod excepţional.

Pentru că, în faţa acestei situaţii, "compatrioţii noştri ar putea reacţiona cu multă nelinişte", el le-a cerut membrilor guvernului "să spună lucrurilor pe nume", "să le numească clar şi fără o abordare catastrofală".

"Ce îmi doresc să putem face în următoarele săptămâni şi luni este să reafirmăm o unitate foarte puternică a guvernului, a forţelor majorităţii" în jurul "unei direcţii care să ne permită să ne consolidăm suveranitatea, independenţa noastră franceză şi europeană", a adăugat el.

În contextul "înmulţirii regimurilor iliberale" şi al "consolidării regimurilor autoritare", preşedintele francez le-a cerut miniştilor săi "seriozitate", "credibilitate" şi să nu cedeze tentaţiei "demagogiei".

"Este uşor să promiţi orice, iar uneori să spui orice. Să nu cedăm acestor tentaţii, demagogiei. Ele înfloresc în toate democraţiile astăzi, într-o lume complexă care înspăimântă. Poate fi seducător să spui ceea ce oamenii vor să audă (...), însă trebuie mai întâi să raţionezi întrebându-te dacă este eficient şi util", a adăugat el, fără a oferi exemple concrete. 

Mai multe articole despre:
macron era abundentei criza ucraina rusia criza