MENIU

ȚEPE cu amenzi auto, depistate de polițiști. Percheziții la CNADNR și Prefectura Giurgiu

Polițiștii efectuează miercuri dimineață un număr de 14 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu și Cluj, la sediul unor instituţii publice şi societăţi comerciale, precum şi la domiciliile unor persoane fizice. Suspecții din dosar ar fi "deturnat" banii plătiți online de șoferii români pentru amenzile auto. Prejudiciul în dosar depășește suma de 2,2 milioane lei.

Sunt vizați angajați de la Prefectura Giurgiu și de la CNADNR, inclusiv subprefectul de Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, transmite Realitatea TV. Suspecții sunt acuzați că au încheiat un protocol cu site ul "fantoma" amendaon-line.ro.

Cetățenii plăteau online amenzile rutiere, însă banii rămâneau la firma respectivă, nu mai erau direcționați către autoritățile locale din fiecare județ. Platforma online nu era nici măcar autorizata și acreditată. 6 suspecți vor fi duși la audieri, la sediul DICE din șoseaua Ștefan cel Mare.

Banii încasaţi de la contravenienţi ajungeau în visteria prefecturii şi nu în bugetul localităţilor în care erau constatate neregulile.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale efectuează miercuri dimineață 14 percheziții la sediul unor instituţii şi societăţi comerciale, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de uzurparea funcţiei, cu consecinţe deosebit de grave. În cauză, se beneficiază de suportul de specialitate al din I.G.P.R.

De asemenea, sunt puse în aplicare 6 mandate de aducere a persoanelor vizate, în vederea audierii lor şi pentru dispunerea de măsuri.

Din cercetări a reieșit că funcţionari din cadrul unei instituții ar fi încheiat cu reprezentanţii unor societăţi comerciale un protocol având ca obiect încasarea on-line a contravalorii amenzilor aplicate la regimul rutier şi pentru lipsa rovinietei, indiferent de domiciliul contravenientului, în numele şi pe seama autorităţii administrativ-teritoriale în cauză, prin intermediul unei platforme on-line.

Platforma utilizată nu era acreditată şi autorizată de către instituţiile abilitate pentru desfăşurarea acestei activităţi, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Astfel, ar fi fost încasați, în perioada iunie 2015–iulie 2016, peste 2.270.000 de lei, reprezentând contravaloarea amenzilor de circulaţie achitate on-line, fiind vătămate drepturile şi interesele unităților administrativ-teritoriale locale corespunzătoare domiciliului contravenientului sau locului de încasare, conform prevederilor legale în vigoare.

Acţiunea se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, la activități participând și polițiști din carul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Mai multe articole despre:
percheziţii