Epavele navelor germane din Al Doilea Război Mondial ies la iveală datorită nivelului scuz al Dunării. Navigația și pescuitul, afectate
Dunărea a ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul secol, din pricina secetei grave cu care se confruntă Europa, relatează Reuters, evidențiind că în apropiere de Prahovo – orașul-port fluvial din Serbia – au ieșit la iveală epavele a zeci de nave de război germane încărcate cu explozibil, care au fost scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Epavele care au apărut acum, ca uramare a scăderii nivelului Dunării, sunt parte din numărul imens de vase scufundate în 1944, de-a lungul fluviului, din flota Germaniei naziste în timp ce se retrăgeau din fața forțelor sovietice. Acestea îngreunează traficul fluvial când nivelul apei scade, arată Reuteres, preluat de G4Media.ro
Seceta din acest an – considerată de oamenii de știință drept o consecință a încălzirii globale – a scos la iveală peste 20 de epave, pe o porțiune a Dunării, în apropiere de Prahovo (estul Serbiei), multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație.
Lucrătorii din industria locală a pescuitului sunt și ei în pericol, inclusiv cei din România.
Lunile de secetă și temperaturile record au îngreunat traficul fluvial pe arterele vitale din alte părți ale Europei, inclusiv din Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragare pentru a menține deschise căile de navigație pe Dunăre.
Mai multe articole despre:
dunare
nivel scazut dunare
nave de razboi germane
al doilea razboi mondial