Energizantele. Sănătoase sau nu? Ce conţin de fapt şi în ce fel te afectează
Fie ele de natură fizică sau intelectuală, toate activităţile zilnice necesită o anumită cantitate de energie, care uneori nu este la un nivel adecvat cerinţelor. Stresul rezultat din solicitările de zi cu zi ne împing uneori să apelăm la mici artificii care să ne ajute să ducem la capăt îndatoririle cotidiene şi să le facem faţă mai usor.
Energizantele cele mai cunoscute folosite in acest scop sunt cola, cafeaua, ceaiurile, ciocolata, bauturile energizante pe baza de taurina, complexele de vitamine si extractele de plante. In special bauturile energizante pe baza de taurina care au aparut pe piata in ultima vreme sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o dau intr-un timp foarte scurt. Substantele active precum taurina, cafeina, teina sau carbohidratii sunt stimulente pentru organism si de aceea s-a pus problema efectelor benefice sau nocive ale acestora asupra sanatatii noastre.
Pentru o intelegere mai profunda a riscurilor la care ne supunem cand consumam aceste bauturi energizante si posibilele efecte nocive ale acestora, trebuie sa privim mai indeaproape ingredientele lor.
Taurina este un aminoacid produs in mod natural de organismul nostru care regleaza temperatura, reduce stresul, sustine performanta inimii si ajuta la detoxifiere. In conditii de stres sau efort fizic intens este posibil ca substanta sa fie eliminata printr-o cantitate de urina mai mare si sa nu fie sintetizata suficient. O bautura energizanta cu taurina poate reface aceasta pierdere, dar trebuie luat in calcul faptul ca taurina din bauturile energizante este sintetica, si ca orice stimulent, in cantitati prea mari dauneaza mai ales persoanelor cu hipertensiune si probleme cardiace.
Continuarea pe lyla.ro