Energia regenerabilă. Eficiență sau pierdere de timp și bani. În Spania au început deja problemele. Când vor ajunge și în România?
Energia regenerabilă, varianta mult lăudată de mai marii Uniunii Europene, la actuala criză energetică, pare să fie o variantă cu două tăișuri. Undeva tot există pierderi.
Cu 17 ani în urmă, guvernul socialist al Spaniei a decis să injecteze subvenții în energia regenerabilă. Drept urmare, mii de familii spaniole au investit masiv în energia fotovoltaică. Dar, după cum veți vedea în raportul nostru, visul s-a transformat rapid într-un coșmar.
Există două cifre grăitoare care îi ajută pe străini să-și dea seama cât de dramatic a fost afectată piața solară din Spania de deciziile guvernamentale din septembrie 2008.
În 2008, a fost instalată o nouă capacitate solară masivă de 2.718 MW. În anul următor, a scăzut la 44 MW.
Cu sectorul energiei solare în avans la nivel global, este foarte greu de imaginat că Spania a fost cândva lider pe piața europeană a energiei solare. Dar criza financiară și gestionarea ulterioară de către guvern a acestei crize au încetinit piața solară spaniolă până la blocaj, explică Teresa Conde Muñoz, specialist în tranzacții la Obton.
Spania a fost întotdeauna un bun imobiliar de prim rang pentru energia solară în Europa, cu o iradiere solară anuală de 5 kWh pe m2 în partea de sud a țării. Guvernul spaniol a stimulat cu succes piața energiei solare la începutul noului mileniu – cu scheme de remunerare atractive pentru dezvoltatori și investitori. Dar, odată cu criza financiară și cu un boom neașteptat al instalațiilor, guvernul spaniol a încercat să limiteze costurile – în cele din urmă hotărând să reducă retroactiv subvențiile.
Toți ochii pe Spania
Măsurile guvernamentale nu numai că au reușit să reducă costurile, dar au pus efectiv piața spaniolă a energiei regenerabile în comă – o comă care a durat din 2013 până în 2016 și i-a văzut pe investitori puși în situația să fugă din țară.
Punctul de cotitură din Spania a venit odată cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice și cu angajamentul său comun al UE de a reduce emisiile de carbon cu 40% din nivelurile din 1990 înainte de 2030, spune Teresa Conde Muñoz.
Angajamentul comun al UE obligă statele membre să prezinte planuri naționale de acțiune care să detalieze modul în care aceste state intenționează să atingă obiectivul comun. Proiectul de plan pe care Spania l-a înaintat UE a fost surprinzător de ambițios.
Spania intenționează să-și crească cota de energie regenerabilă de la 17% în 2016 la 42% până în 2030, ceea ce înseamnă că producția de energie regenerabilă va trebui să crească cu 74%, așa cum se propune în proiectul de plan, spune Teresa Conde Muñoz. Aceasta înseamnă o creștere a capacității instalate din surse regenerabile de 157 GW – din care energia eoliană reprezintă 50 GW, cu capacitatea de energie solară în creștere cu 37 GW.
Preocupările investitorilor s-au calmat treptat în 2017, pe măsură ce guvernul spaniol a anunțat două licitații majore de energie regenerabilă. Cele două licitații au acordat o capacitate suplimentară de peste 8 GW atât proiectelor de energie solară, cât și eoliană.
2019 pare a fi un an istoric pentru energia solară în Spania și, în general, se estimează că în 2019 se vor instala cel puțin 4.000 MW de energie solară incredibilă.
Nori destul de gri, la orizont
Dar Teresa Conde Muñoz avertizează că, deși piața solară s-a maturizat semnificativ, sprijinul guvernamental este încă esențial dacă Spania dorește să își atingă obiectivele și potențialul.
O transformare a sistemului energetic la această scară necesită o reglementare adecvată și procese fluide și transparente pentru verificarea noilor proiecte solare fotovoltaice, spune ea.
Avem o serie masivă de proiecte solare în Spania, iar autoritățile se străduiesc să proceseze cererile. De exemplu, reglementările actuale permit dezvoltatorilor să depună cereri de acces la rețea fără a avea măcar drepturi de teren garantate. Aceasta înseamnă că autoritățile sunt asaltate de cereri, agravând și mai mult timpii de procesare, adaugă ea.
Legea propusă de guvern privind schimbările climatice și tranziția energetică, precum și alte legi care așteaptă aprobare, vor schimba acest lucru, dar cu alegerile naționale care se apropie, există încă o incertitudine considerabilă cu privire la faptul dacă noul guvern spaniol își va onora angajamentele predecesorului său, scrie obton.com