MENIU

VIDEO - Este OFICIAL - Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, după 6 ani!

Președintele Camerei Deputaților - Ludovic Orban

Este oficial: pensiile speciale ale aleșilor au fost eliminate! Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, miercuri, suplimentarea ordinii de zi cu un proiect de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost introdusă la vot final. Parlamentarii au votat proiectul PSD, primul care a fost depus în actuala sesiune. Potrivit acestui proiect, eliminarea pensiilor se va aplica și retroactiv. Rămâne de văzut dacă legea va fi atacată la Curtea Constituțională în legătură cu retroactivitatea tăierii pensiilor speciale. 

 

823 de parlamentari primeau astfel de indemnizații, efortul bugetar fiind foarte mare, de 4,5 milioane de lei.

Proiectul PSD a fost adoptat, miercuri după-amiază, cu 357 de voturi „pentru” și nicio abținere. Cei din UDMR au fost prezenți dar nu au votat.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a dezbătut și votat, miercuri,  proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor deoarece a fost depus primul.

UDMR nu a votat proiectul

UDMR a anunțat miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, că nu votează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru că proiectul este „praf în ochii electoratului”.

„Poziția UDMR privind pensiile speciale este una ferma și consecventă. Principiul contributivității trebuie sa fie de baza. Propunerea de azi vizeaza 825 de fosti parlamentari si un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei anual. Raman insa in vigoare pensiile speciale pentru celelalte 11 categorii socio-profesionale, cele care nu au nicio legatura cu principiul contributivitatii, pensiile speciale ale angajatilor MAPN, MAI, serviciilor secrete, administratiei penitenciarelor, ale judecatorilor si procurorilor in medie de 220.000 de lei lunar. Iar in cazul celor care se pensioneaza la 40-50 de ani exista posibiltiatea sa se pensioneze cu pensie speciala si pe urma se reangajeaza la bugetul de stat si ia bani frumosi din bugetul statului. Dumneavoastra tocmai va pregatiti sa va inselati alegatorii prin eliminarea celor mai mici pensii speciale, pensiile speciale ale parlamentarilor reprezinta 1,38% din totalul pensiilor speciale, restul de aproape 99% raman neschimbate. Observam ca demagogia si populismul au atins cote maxime. Partidele arunca praf in ochii electoratului de dragul imaginii. Pozitia UDMR este ca pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile, iar daca nu se poate din motive constitutionale, sa fie impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate”, a declarat reprezentantul UDMR.

AUR a spus DA

„Noi am anunțat din campanie că vom vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Sperăm să ajungem de acord cu toții la plafonarea pentru alte categorii sociale pentru că așa este corect. Trebuie să facem și următorii pași”, a declarat George Simion în plen.

 

Barna: „Ne mai spălăm un pic obrazul față de această țară”

„Acum 150, Bogdan Petriceicu Hasdeu a spus ”răzbunarea cea mai dulce e atunci când dușmanul tău recunoaște că tu ești bun și el e rău”. În campanie, cea mai frecventă întrebare era de ce parlamentarii primesc pensii speciale? Ce puteam să le spunem oamenilor? Azi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor în România. Piramida demografică se va răsturna în România, nu vor mai fi bani pentru pensiile speciale. Ați înțeles că pensiile speciale trebuie eliminate. Ne mai spălăm un pic obrazul față de această țară”, a spus Dan Barna.

Orban, cel mai vehement: „A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale”

„Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. Să ne aducem aminte cum au apărut pensiile speciale: în 2010, după adoptarea legii pensiilor nu mai existau decât foarte puține pensii speciale. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric.

Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari a fost PNL. Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-ați bătut ca într-un concurs de frumusețe să vă impuneți proiectul de lege. Noi trebuie să votăm desființarea pensiilor speciale pentru că așa este corect și normal.

Azi trebuie să fie doar primul pas. Trebuie să facem ordine în legislația în domeniul pensiilor. Atât cei care sunt la pensie să beneficieze de pensii corecte, iar cei care urmează să iasă să aibă garanția că vor primi o pensie corectă. Să aducem cât mai aproape de principiul contributivității toate pensiile din România. Îmi scot pălăria în fața tuturor parlamentarilor care azi vor vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor indiferent din ce partid fac parte”, a declarat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu: „De ce nu ați dat o ordonanță de urgență?!”

„Am ajuns în această situație pentru că guvernul dvs ați emis o ordonanță prin care ați înghețat pensiile și salariile. Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune. Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dvs anul trecut, erați premier, aveați o majoritate. N-am înțeles, dle Barna, de ce până acum cu dl premier Cîțu nu ați dat o ordonanță de urgență să faceți dreptatea până la capăt”, a spus Marcel Ciolacu în cuvântul său.

Mai multe articole despre:
ludovic orban pensii speciale vot final