MENIU

Elevii pot beneficia de credite bancare. AMENZI URIAŞE pentru părinţii care nu asigură școlarizarea

Elevii pot beneficia de credite

Potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, aflat în dezbatere publică, elevii pot beneficia de credite oferite de bănci pentru continuarea studiilor. De asemenea, părinţii care nu asigură şcolarizarea elevilor vor fi amendaţi.

Este vorba de "Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ", publicat pe site-ul EDU.RO, care prevede că elevii pot beneficia şi de bursă pe baza unui de contract încheiat cu societăţi economice, ori cu alte persoane juridice sau fizice.

De asemenea, în condiţiile legii, elevii pot beneficia de credite oferite de bănci pentru continuarea studiilor, dar şi de burse de burse, potrivit prevederilor legale.

Proiectul mai prevede că elevii pot beneficia de suport financiar şi din sursele extrabugetare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în condiţiile legii. Unităţile de învăţământ preuniversitar sunt obligate să asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea şi informarea elevilor de către cadrele didactice, în afara orelor de curs sau de instruire practică, consilierea în scopul orientării profesionale, consilierea psihologică şi socială prin personal de specialitate.

Potrivit aceluiaşi proiect, statul acordă premii, burse, locuri în tabere şi alte asemenea stimulente materiale elevilor cu performanţe şcolare înalte, precum şi celor cu rezultate remarcabile în educaţia şi formarea lor profesională sau în activităţi culturale şi sportive.

AMENZI URIAŞE pentru părinţii care nu asigură școlarizarea elevului

Potrivit prevederilor legale părintele/tutorele legal instituit are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului, până la finalizarea studiilor.  

Părintele/tutorele legal instituit care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității. Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin.(2) se realizează de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar.

Tarife reduse pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale

Proiectul aflat în dezbatere publică mai prevede că beneficiarii primari ai educaţiei au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice.

Tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular acreditat/autorizat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval.

Beneficiarii primari ai educaţiei: elevii orfanii, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport pe tot parcursul anului calendaristic.

Transport decontat, în limita a 50 km

Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ preuniversitar, decontează elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe bază de abonament, în limita a 50 km, în conformitate cu prevederile legale. De aceeaşi facilitate beneficiază şi elevii care locuiesc la internat sau în gazdă cărora li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Mai multe articole despre:
elevi credite elevi reducere tarife elevi