Elevii avertizează, din nou, Guvernul să nu dea OUG pentru transportul județean
Asociațiile de elevi din țară solicită Guvernului Cîțu să nu dea o nouă ordonanță de urgență care să modifice costul transportului județean. Reprezentanții elevilor anunță că vor acționa în judecată autoritățile și vor depune plângere penală pe numele premierului Florin Cîțu și al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dacă Guvernul va emite astăzi actul prin care s-ar bloca „încă o dată transportul elevilor”.
Reprezentanţii mai multor asociaţii de elevi din ţară au anunțat joi că vor acţiona în judecată autorităţile şi vor depune plângere penală pe numele premierului Florin Cîţu şi ministrului Sorin Cîmpeanu, dacă Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă privind blocarea facilităţilor de transport judeţean la şcoală.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, care a început la ora 16.00, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care are în vedere reducerea unor cheltuieli structurale, referitoare, printre altele, la eliminarea sporurilor de COVID de 30% acordate angajaţilor din prefecturi. O altă măsură care urmează să fie adoptată prin acelaşi act normativ se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiază în prezent cursanţii din învăţământul superior.
Ședință de Guvern | Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pe ordinea de zi - AGENDA
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) solicită "ferm" Guvernului Cîţu să nu adopte o nouă ordonanţă de urgenţă care "să blocheze" transportul elevilor, relatează Agerpres.
"Conform Legii nr. 226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, fapt ce nu se aplică în momentul de faţă decât pentru transportul local şi cel feroviar. Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul judeţean şi pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinaţi transportului elevilor. Mai exact, Consiliile judeţene din ţară ar fi trebuit să primească finanţare de la stat pentru a asigura facilităţile pentru elevi, transportul judeţean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educaţie de calitate", se arată în comunicat.
Asociaţiile cer Guvernului să nu aprobe ordonanţa "care va duce la abandonul şcolar a zeci de mii de elevi".
"Ne aflăm la un an după ce am finalizat polemica cu OUG 51 şi iată că ne luptăm astăzi cu ceva similar. Astăzi, la ora 16,00, decidenţii vor vota din nou blocarea transportului pentru elevi. Haideţi totuşi să ne amintim de faptul că parlamentarii au gratuitatea de a călători cu trenul la clasa întâi, însă elevilor din mediul rural le este furată şansa de a putea ajunge la şcoală. Familiile cu o stare financiară precară nu îşi vor putea permite preţul impus de operatorii de transport, având în vedere faptul că un abonament costă în medie peste 500 de lei. Astfel, rata de abandon şcolar va creşte, în contextul în care condiţiile de gestionare a sistemului, cum ar fi lipsa de dispozitive, deja au dus la acest lucru. Nu luaţi acest drept al elevilor", a declarat Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI.