El a încercat să-l împuşte pe Ceauşescu în 1983
Plan nebunesc în urmă cu 35 de ani! Sudul României era scotocit de Miliţie şi de Securitate în căutarea unor hoţi de armament, care intenţionau să-l ucidă pe Nicoale Ceauşescu. Urmărirea s-a terminat la finalul lunii, pe un câmp de lângă Constanţa, când Viorel Rovenţu şi complicii săi au fost arestaţi. Dictatorul ar fi împlinit anul acesta 100 de ani.
Septembrie 1983. Autorităţile comuniste erau puse pe jar de o spargere petrecută la un post de Miliţie dintr-o comună din judeţul „prezidenţial“ Olt, în care văzuse lumina zilei Nicolae Ceauşescu, pe 26 ianuarie 1918. La Osica de Sus, o aşezare aflată între Slatina şi Caracal, la numai 52 kilometri de Scorniceşti, cineva intrase peste noapte în postul de miliţie şi furase armament.
Primul gând al Securităţii a fost să-i asigure protecţia lui Nicolae Ceauşescu. De altfel, cei care furaseră armele o făcuseră cu scopul de a-l lichida pe dictator. “Epoca de Aur” începea să-şi arate colţii: alimentarele erau tot mai goale, caloriferele rămâneau reci în plină iarnă, curentul electric se întrerupea tot mai des, iar oamenilor le era teamă să-şi arate nemulţumirea.
Creierul operaţiunii era profesorul Raul Volcinschi (1923-2011), un luptător anticomunist care trecuse prin beciurile Securităţii. El l-a cunoscut pe Viorel Rovenţu, un şofer de camion de pe şantierul Işalniţa, la începutul anilor ’80, în Parcul Romanescu din Craiova.
„Dacă aş avea ce-mi trebuie, l-aş termina pe Ceauşescu“, a spus Rovenţu, iar Volcinschi l-a apreciat: „De oameni ca tine are nevoie ţara“. Viorel Rovenţu şi-a chemat doi prieteni de încredere, Petrică Năstase şi Nicolae Stanciu. Cei trei erau din Giurgiu, simpli oameni ai muncii. Rovenţu şi Stanciu fuseseră condamnaţi la un moment dat pentru furt din avutul obştesc.
În toamna lui 1983, Ceauşescu se pregătea de vizitele de lucru pentru constatarea producţiilor-record din agricultură, iar conspiraţioniştii au decis că e timpul să acţioneze. Au stabilit data loviturii la 17 septembrie 1983, când preşedintele Republicii Socialiste România urma să vină în Gostinu (Giurgiu). Locul asasinatului? O curbă dublă de pe traseul prezidenţial, de unde trăgătorul şi ajutoarele sale puteau să fugă.
În noaptea de 8 spre 9 septembrie 1983, Rovenţu şi Năstase au spart postul de miliţie din Osica de Sus, declanşând alarma autorităţilor. Securitatea a anulat orice ieşire în teren a lui Ceauşescu, zădărnicind astfel planul curajoşilor muncitori, până la prinderea făptaşilor. După o urmărire ca-n filme, în mai multe judeţe din sudul ţării, cei doi au fost prinşi la finalul lui septembrie, lângă Constanţa, la Palazu Mare. La capturarea lor s-a deplasat însuşi Tudor Postelnicu, şeful Securităţii în acea vreme.
Sursa: click.ro