MENIU

Efectul majorării accizelor, o iluzie statistică: vânzările comercianţilor cresc, românii sărăcesc

<p>Program magazine</p>

Afacerile comercianţilor au avansat spectaculos în primele luni din acest an, chiar dacă în principalele domenii din economie salariaţii au avut venituri din ce în ce mai mici. Este un efect al creşterii accizelor, cred economiştii.

În primele luni din acest an, mediile salariilor din principalele 10 sectoare ale economiei au scăzut faţă de cele din toamna trecută, la fel şi media generală.

Cu toate acestea, vânzările de alimente, carburanţi şi produse nealimentare au crescut într-un ritm nemaiîntâlnit după 2008, reiese din statisticile oficiale.

Datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în martie faţă de februarie 2014, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 2,3%, după ce în februarie crescuseră cu 1,3% faţă de ianuarie.

„Cu siguranţă, acesta este efectul majorării accizelor, pentru că vânzările au crescut ca preţuri, nu ca volum", a explicat, pentru „Adevărul", profesorul de economie Mircea Coşea.

Şi comerţul cu carburanţi a avansat cu 7,1% în martie, după ce în februarie scăzuse cu aproape 1%, iar vânzările de alimente şi produse nealimentare au avut, de asemenea, creşteri consecutive. Mai multe pe Adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
null