MENIU

Efectul căminelor groazei din Ilfov ajunge la Timișoara. Scandal politic cu primarul Dominic Fritz - NU recunoaște neregulile din centrul de bătrâni

Închiderea centrului de bătrâni din Timișoara, subvenționat de Primărie, s-a transformat într-un circ politic uriaș. După ce prefectul de Timiș a pus lacătul pe ușă, primarul orașului de pe Bega, Dominic Fritz, susține că autoritățile încearcă defăimarea orașului și că neregulile nu sunt reale, relatează Realitatea PLUS. 

Efectul căminelor groazei din Ilfov ajunge și la Timișoara. Scandalul a pornit după ce prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat luni controale la toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități şi cele destinate copiilor.

La câteva ore, prefectul Mihai Ritivoiu a anunțat că au fost descoperite deja „nereguli grave” la un centru, vizat fiind centrul social ,,Fundația Timișoara ‘89”, condus de peste 30 de ani de scriitorul și traducătorul Petru Ilieșu.

„Statul român, cel care vrea să forțeze să închidă aici, statul român, guvernul nu a dat niciun leu aici. Asta este e revolta mea, e clar că vor să acopere scandalul de la voluntari si în loc să rezolve problema găsesc probleme false pe care să le arunce în spațiul public. (...) ”, susține Dominic Fritz.

„Aici e cabana. Este ok, curat, astea sunt presupusele camere de groază”, a mai adăugat Fritz, într-un videoclip filmat la Centrul social ,,Fundația Timișoara ‘89”.

„Pentru acest centru pentru persoane fără adăpost, subvenția este de 1400 de lei, clar că nu e suficient pentru condiții de 5 stele. Fac apel la guvern sa contribuie cu ceva, să dea dacă chiar au asa mare grija pt oameni săraci,  nu sa inchida centrul. E total absurd, mâine acesti oameni vor fi pe stradă”, a mai transmis primarul Timișoarei.

 

 

„Am emis un ordin privind constituirea unei comisii mixte de control la toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități şi cele destinate copiilor. Timp de o săptămână, reprezentanții instituțiilor cu atribuții (Agenția Județeană pentru Plăți şi Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția) vor controla toate centrele din județ“, a transmis prefectul de Timiș într-un mesaj postat și pe pagina sa de Facebook.

„Un prim centru închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fărā adăpost din Timişoara, str. Martir Gogu Opre 24.
Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar, condiții insalubre peste tot.
Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuție, pe care o vom purta cu siguranță.
De redeschidere discutăm doar după remedirea exemplară a deficiențelor”, a anunțat ulterior prefectul de Timiș.
 
”Chiar în acest moment, una din cele 3 comisii mixte scrie un proces verbal prin care se închide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Oprea, nr.24, Fundaţia Timişoara ’89, ce-i drept, este un centru care găzduieşte persoane fără adăpost. S-au constatat probleme majore şi centrul va fi oprit. Înţeleg că nu există autorizaţie ANSVSA pe bucătărie, probleme de igienă. Persoanele vor fi relocate la alte centre sau dacă este cazul la unităţi spitaliceşti. În acest moment identificăm soluţii, avem o celula de criză care lucrează la nivelul prefecturii. Aş dori să mai adaug faptul că pe lângă căminul de lux unde sunt pe mii de euro cazaţi bătrânii şi e şi bine că există, noi le verificăm pe toate. (…) E vorba de sume cuprinse intre 4000 – 6000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacienţilor şi de mai multe condiţii. Sunt bani frumoşi la mijloc şi nu putem pe banii noştri să ne batem joc. Capacitatea este de 45 de persoane. Nu ştiu câte persoane erau acum la faţă locului. Ştiu că cele cu regim pentru persoane fără adăpost se cazează şi în cursul după-amiezii, serii, nu stau toată ziua acolo”, a mai anunțat prefectul de Timiş Mihai Ritivoiu.