MENIU

Șefă din Fisc, prinsă de DNA când lua mită de la un om de afaceri

Plic cu mita în sediul unei Administrații județene din Ministerul Finanțelor

O fostă şefă a Serviciului de Informaţii Fiscale din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş a fost trimisă în judecată de procurorii DNA după ce a fost prinsă în timp ce primea 3.000 de lei de la un om de afaceri.

Procurorii DNA Timișoara spun că în data de 13 septembrie 2018 fosta șefă din Fisc ar fi primit de la reprezentantul unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 3.000 lei în legătură cu îndeplinirea sau urgentarea înregistrării unor societăţi comerciale în scop de TVA.

Banii respectivi au fost remişi inculpatei chiar în sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş, la scurt timp aceasta fiind reţinută de procurorii anticorupţie.

"De la acelaşi martor, în perioada 2016 - 2018, inculpaţii Grigoriţă Horia şi Găman Stoiana au pretins şi primit, în mai multe tranşe, sumele de 106.800 de lei respectiv 96.800 de lei, pretinzând că îşi vor exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara", se spune într-un comunicat al DNA de joi.

Scopul acestor demersuri era acela a se amâna sau stopa controalele demarate de organele fiscale la anumite societăţi comerciale şi de a nu se constata existenţa unor eventuale infracţiuni de evaziune fiscală.

COMUNICAT DNA Timișoara:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 712/VIII/3 din 14 septembrie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei GOLBAN LUCICA, la data faptei şefă a Serviciului de Informaţii Fiscale din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, şi în stare de libertate, a inculpaţilor:

- GĂMAN STOIANA şi GRIGORIŢĂ HORIA-IOAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 13 septembrie 2018, inculpata Golban Lucica, în calitatea menţionată mai sus, a primit de la reprezentantul unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 3.000 lei în legătură cu îndeplinirea sau urgentarea îndeplinirii unor activităţi ce ţin de atribuţiile sale de serviciu, respectiv înregistrarea unor societăţi comerciale în scop de TVA.

Banii respectivi au fost remişi inculpatei chiar în sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş, la scurt timp aceasta fiind reţinută de procurorii anticorupţie.

De la acelaşi martor, în perioada 2016 - 2018, inculpaţii Grigoriţă Horia şi Găman Stoiana au pretins şi primit, în mai multe tranşe, sumele de 106.800 de lei respectiv 96.800 de lei, pretinzând că îşi vor exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara.

Scopul acestor demersuri era acela a se amâna sau stopa controalele demarate de organele fiscale la anumite societăţi comerciale şi de a nu se constata existenţa unor eventuale infracţiuni de evaziune fiscală.

În cauză s-au instituit măsuri asigurătorii în ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Găman Stoiana şi Grigoriţă Horia Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Menţionăm că, anterior, inculpata Găman Stoiana a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (detalii pe www.pna.ro), fiind condamnată la o pedeapsă cu suspendare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Mai multe articole despre:
DNA ANAF Fisc