MENIU

Editorial Roșca Stănescu: Războiul Crimeii se poate sfârși înainte să înceapă

<p>Sorin Roşca Stănescu </p>

Editorial Roșca Stănescu. Astazi, in Crimeea, e referendum. Organizat de rusi. Nerecunoscut de Ucraina. Nerecunoscut de Occident. Cu autoblindate in dreptul sectiilor de votare. Fara observatori OSCE. In schimb, in mod straniu, cu observatori din vreo 60 de state. Iar ieri, fapt extrem de rar, zeci de minute, John Kerry, seful diplomatiei americane, s-a plimbat cu Serghei Lavrov, omologul sau rus. Doar ei doi. Prin parcul Ambasadei Americane la Londra. Incepe cel de-al doilea mare razboi al Crimeii? Sau tocmai s-a sfarsit?

Masina de zgomote a Occidentului este ambalata la maximum. Rasuna fanfara militara, suna clopotele si, uneori, dinspre vest, se aude un scrasnet de dinti. Discursuri peste discursuri, nenumarate declaratii, reportaje live. Si totul in timp ce liderul de la Moscova, Vladimir Putin, tace. Tace si face. Asistam oare la o mascarada? La un fel de lambada intre Occident si Rasarit? La un simulacru de confruntare deasupra mesei verzi, in timp ce, pe sub masa, Ucraina este decupata?

Au avut loc, in aceste zile, nenumarate contacte, discutii, negocieri intre cei mai importanti lideri occidentali si echipa lui Putin. Insusi Barack Obama a discutat de cateva ori telefonic cu noul tar rus. A facut-o si doamna Angela Merkel, despre care se spune, probabil pe buna dreptate, ca are relatii privilegiate cu Moscova. Au pus si alti lideri mana pe telefon. S-a discutat aceasta tema, a interventie ruse in Ucraina avand drept tinta Crimeea, si in Consiliul de Securitate. Degeaba. Rusia a opus dreptul de veto recurgerii la sanctiuni, iar China, alt membru permanent, s-a abtinut. OSCE este la fel de ineficient in acest caz ca si ONU. Si atunci ce se poate face si ce nu se poate face?

Ca de obicei, in ultima vreme singurele forte capabile sa se opuna agresiunii Moscovei sunt cele reprezentate de Statele Unite si eventual NATO. NATO daca va exista un consesn. In timp ce Occidentul se framanta, cauta disperat solutii si ameninta voalat chiar cu o inteventie militara, dar in linii mari are o atitudine sovaielnica si balbaita, Vladimir Putin, ca un sahist de marca, si-a pregatit din timp mutarile.

Citește articolul integral pe Corectnews.ro.

Mai multe articole despre:
Sorin Roşca Stănescu editorial război Crimeea