MENIU

Ecuadorul prelungește cu 60 de zile, până pe 13 august, starea de urgență

După Chile, iată că și Ecuadorul a prelungit cu 60 de zile, respectiv până pe 13 august, starea de urgenţă impusă în martie ca urmare a epidemiei de coronavirus, care a făcut până în prezent 3.929 de victime din cele peste 47.000 de cazuri de infectare, relatează Agerpres.

 
Guvernul a decis această prelungire din cauza urgenţei civile, economice şi sanitare cu care se confruntă ţara, se precizează în decretul publicat de Ministerul Comunicațiilor.

Starea de urgenţă a fost decretată de preşedintele Lenin Moreno la 16 martie, când au fost impuse restricţii de deplasare, inclusiv o interdicţie totală timp de 15 ore pe zi, telemunca obligatorie, închiderea şcolilor.

Potrivit Constituţiei, în starea de urgenţă preşedintele poate suspenda libertatea de întrunire, cenzura mass-media, muta sediul guvernului, dispune colectarea anticipată a impozitelor şi mobiliza forţele armate şi de poliţie.

Cu o populație de doar 17,5 milioane de locuitori, Ecuador este unul din cele mai afectate din America Latină de pandemia de COVID-19, cu o rată de decese de 22%  la 100.000 de locuitori.

Epidemia a afectat mai ales provincia de coastă Guayas şi capitala acesteia, Guayaquil, unde s-au semnalat peste 60% din cazuri, provocând intrarea în colaps a serviciilor sanitare şi funerare, mai arată sursa citată.