Economia României, sub lupa FMI - Întâlniri importante cu oficiali de la Finanțe și BNR până pe 28 mai
O echipă a Fondul Monetar Internațional (FMI) a început luni evaluarea anuală a economiei României. Misiunea va analiza până la sfârșitul lunii mai datele și va avea întâlniri cu reprezentanți ai statului român.
O echipă a FMI a început, de luni, evaluarea anuală a economiei românești, potrivit Radio România Actualități, pentru așa-numita consultare pe Articolul IV.
Echipa FMI este condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn.
Din cauza pandemiei, experții FMI nu vor veni fizic la București, ci vor discuta online cu autoritățile române, despre evoluțiile și politicile economice.
Până pe 28 mai, vor fi organizate întâlniri virtuale cu oficiali din cadrul Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale și din alte agenții guvernamentale, precum și cu reprezentanți din sectorul privat și ai organizațiilor neguvernamentale.
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV. În calitate de stat membru, România furnizează FMI informaţii şi participă la consultări anuale cu instituția internațională, în conformitate cu prevederile Articolului IV al Statutului FMI, în urma cărora FMI elaborează un raport de țară.
Premierul Florin Cîțu anunța după estimările FMI din 6 aprilie că instituția „are încredere în Guvernul României și estimează o creștere economică semnificativă mai mare pentru România. Previziunile FMI arată o creștere economică substanțială de 6% a PIB în 2021, a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Luăm cele mai bune măsuri pentru economie și acest lucru se vede. Am reușit să stabilizăm economia și să reducem la maximum impactul crizei asupra economiei noastre. Economia României se află pe o direcție de creștere economică sustenabilă și nimeni, niciodată, nu va mai putea să schimbe acest lucru”.
Potrivit estimărilor pe 2021, FMI a prognozat pentru țara noastră o creştere economică de 6%, faţă de o prognoză de 4,6%, cât avea în octombrie 2020. Este cea mai mare prognoză economică, depăşind și prognoza Guvernului, de 4,3%, sau a analiştilor economici români, de 5%. În 2022, instituția internațională spune că se așteaptă la o creştere economică de 4,8%. În primul an de pandemie, în 2020, economia României a scăzut cu 3,9%, situându-se printre puținele țări europene performante, în timp ce economiile Italiei, Spaniei, Austriei au scpzut cu 6 până la 9%.
La începutul lunii aprilie, FMI a estimat că deficitul de cont curent va scădea la 5% din PIB în 2021, faţă de 5,1% în 2020, iar pentru 2022 se aşteaptă la un deficit de 4,7%. Inflaţia va creşte la 2,8%, faţă de 2,6% în 2020, pentru ca în 2022, prognoza pentru inflaţie să scadă la 2,1%, potrivit FMI.
Citește și Anunțul-surpriză de la FMI care schimbă totul. Ce se întâmplă cu economia României