Lovitură pentru Guvern. Șefii Finanțelor din țările UE cer acțiuni urgente
Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a participat marți la ședința ECOFIN, care reunește șefii Finanțelor din toate țările UE. O rezoluție adoptată de miniștrii europeni de Finanțe solicită Executivului de la București să nu depășească o rată de creștere a cheltuielilor de 4,5% în 2019.
Consiliul Miniştrilor de Finanţe ai UE a cerut ieri Guvernului PSD - ALDE, pentru a patra oară, să se încadreze în ţinta de deficit bugetar asumată, de 3% din PIB.
Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, concluziile şedinţei ECOFIN de ieri, la care a fost prezent şi Teodorovici, sunt clare şi dure: Guvernul nu a ţinut cont nici a treia oară de recomandările Consiliului.
Ca atare, sunt necesare acţiuni urgente. Consiliul recomandă ca rata nominală de creştere a cheltuielilor publice nete primare să nu depăşească 4,5% în 2019 pentru a se încadra în ţinta de deficit.
Ministrul Eugen Teodorovici a preluat marți de la omologul său austriac preşedinţia Consiliului ECOFIN, anunţă Ministerul Finanţelor Publice.
Consiliul a transmis trei recomandări Guvernului României, în iunie 2017, decembrie 2017 şi iunie 2018, în care solicita măsuri pentru încadrarea în ţinta de deficit.
"Ministrul Teodorovici a încercat să-i convingă pe colegii din Consiliul UE că situaţia nu e aşa de rea şi că Guvernul Dăncilă merge în direcţia bună. Într-o scrisoare trimisă în luna octombrie, Teodorovici prezenta măsurile luate şi, în plus, propunea îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru ca Guvernul să se încadreze în ţinta de deficit în 2019. Epistola lui Teodorovici nu a convins, însă, pe nimeni", informează Mureșan într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, coaliţia PSD - ALDE îndreaptă România spre criză economică şi are doar două variante, "ambele proaste pentru români":
1. Reduce cheltuielile, deci banii de salarii şi pensii sunt în pericol;
2. Încalcă din nou recomandările Consiliului şi creşte deficitul, în loc să-l reducă.
În această situaţie Consiliul va fi nevoit într-un final să adopte măsurile punitive prevăzute în procedura de deficit excesiv: asta înseamnă, printre altele, aplicarea de amenzi şi modificarea politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii.
"În plus, creşterea deficitului înseamnă că Guvernul face datorii în numele românilor. Aceste datorii împreună cu dobânzile aferente vor fi plătite de noi şi de copiii noştri mult după ce acest Guvern nu va mai fi la putere", mai spune eurodeputatul român.
Potrivit unui anunț făcut de Ministerul Finanțelor Publice, ministrul Teodorovici a participat în data de 4 decembrie la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfășurată la Bruxelles, Belgia.
În data de 5 decembrie, Eugen Teodorovici se alătură membrilor Guvernului României la întrevederea cu Secretarul General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikklesen și la dejunul de lucru cu membrii Colegiului Comisarilor.
Pe agenda acestor reuniuni va figura colaborarea dintre Guvernul României și Secretariatul General al Consiliului și Comisia Europeană pe perioada deținerii Președinției Consiliului UE de către țara noastră. De asemenea, în marja acestor reuniuni, ministrul finanțelor va avea o întrevedere cu dl Valdis DOMBROVSKIS, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar european pentru moneda Euro și Dialog Social.