"Eco Academia" e școala care te învață cum să-ți construiești o lume mai bună
Să fii ”eco” poate părea o modă, dar este, de fapt, o necesitate. Să știm și să vrem să protejăm mediul sunt două noțiuni diferite, pe care trebuie să le învățăm din mers, căci răul se mișcă mai repede decât binele, iar vârsta învățăturii despre bine nu e niciodată prea mare.
Copiii și tinerii sunt favoriți, căci sunt la începutul vieții, iar cum învață acum să construiască, așa vor clădi lumea. Oamenii maturi nu trebuie înlăturați, căci ei modelează viitorul prin copiii pe care-i cresc și educă. Mediul lor este mediul tuturor, dacă ne referim la natură, dar poate fi și doar al lor, când vorbim despre familie. Dacă fiecare dintre noi vom înțelege că atitudinea pe care o avem față de cei mai apropiați membri ai familiei noastre trebuie să fie un pozitivă, vom înțelege că ne facem nouă un bine și celor cu care trăim.
De ce să nu depășim un obstacol, indiferent că e mic sau mare, spunând că totul se rezolvă? De ce să spunem ”acest lucru nu se poate” când putem să spunem că avem o problemă la care sigur vom găsi o soluție? Apoi, vom duce acest bun obicei la serviciu, mai departe, în mijlocul de transport în comun, la un ghișeu, când stăm la rând și funcționarul se mișcă prea încet, pe stradă, oriunde.
Ne surprindem adesea spunând că lumea s-a înrăit, dar lumea nu devine mai bună de la sine, ci prin oameni. Dacă oamenii încep să fie buni mai întâi cu ei, printr-o gândire pozitivă, vor deveni mai buni și cu natura, de aceea să fii ”eco” nu înseamnă doar să sortezi deșeurile și să faci economie de energie sau apă. Să fii ”eco” înseamnă să gândești ”eco”, în armonie cu natura, fie că este umană, fie că este mediul înconjurător.
Astfel de educație ecologică face Inițiativa Ecologistă Europeană, o asociație condusă de către Lavinia Șandru, prin intermediul programului ”Eco Academia”, pe care-l derulează în grădinițe, școli și licee, dar și în companii private. Lanțul hotelier ”Rin” este primul care a înțeles că educația prin ”Eco Academia” aduce un plus angajaților săi și, pe lângă cursurile pe care le-a absolvit, s-a ofeit a fi și gazdă pentru alții. Astfel, un grup de elevi ai Liceului de Media din București au fost oaspeții hotelului ”Rin” și discipolii ”Eco Academia”, învățând cum să comunice constructiv, cum să evite capcanele manipulării prin presă, dar și cum să folosească darurile naturii în cele mai sofisticate comportamente sociale.
Mariana Pachis, artist plastic și regizor, le-a demonstrat cum se poate ”scrie”, în doar câteva minute, o carte în nisip. Folosind tehnica sand art (desenul în nisipul așezat în strat subțire pe o placă de sticlă), capitole întregi pot fi imaginte în câteva secunde, iar trecerea de la o scenă la alta, de la reprezentarea unui sentiment la altul nu are limite. Fiecare o poate imagina în mii de feluri, printr-o simplă trecere a mâinii prin nisip. Un tânăr creativ poate deveni mai bun, canalizându-și energia către frumos, pentru rău nemairămânându-i resurse.
Bianca Oanea, redactor șef la Realitatea TV, a folosit un film de animație pentru a ilustra informațiile pe care le-a oferit liceenilor despre eforturile depuse de ecologiști pentru conștientizarea necesității salvării energiei. Educația nu trebuie să fie rigidă, ca să fie eficientă. Să găsești ”materialul” care se mulează pe așteptările celor cărora se adresează, aceasta este deja o reușită. Să transmiți informațiile ca și când ar fi o formă de distracție, știind sigur că ele rămân în mintea copiilor, poate că ar fi o soluție de educație inclusiv în programele noastre școlare depășite de mult, dar rămase înțepenite ca niște stânci în inspectoratele școlare.
Comunicarea constructivă și manipularea prin publicitate, răul, binele și liniile care le despart sau le amestecă au fost deslușite de Narcisa Iorga, jurnalist și fost membru CNA. A ști să discerni mesajele media devine o necesitate în jungla mediatică abundentă, în care copiii și tinerii sunt cei mai importanți exploratori. Tot pentru ei, Corina Drăgulinescu, director de programe în cadrul Inițiativei Ecologiste Europene, a pregătit dulciuri ecologice, deosebit de apetisante, pentru a demonstra că pofta de dulciuri poate fi pototlită și fără niciun strop de zahăr sau grăsime animală.
Prin programul ”Eco Academia”, cursanții învață direct de la Lavinia Șandru să zîmbească mai mult, să ridice probleme oricât de complicate fără să ridice tonul, să treacă prin greutăți ca și când ar fi un concurs pe care trebuie să-l câștige și cu convingerea că vor fi mereu învingători, cu o singură condiție: să fie fair play cu mediul în care trăiesc, începând cu mediul social și terminând cu natura.