MENIU

Senatul aprobă începerea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu

sursa foto: Ovidiu Micsik/ <a href="http://inquamphotos.com/" target="_blank">http://inquamphotos.com/</a>

ECATERINA ANDRONESCU. Senatul a aprobat miercuri cererea procurorilor privind începerea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu în dosarul Microsoft.

Ecaterina Andronescu poate fi urmărită penal în dosarul Microsoft. Asta după ce plenul Senatului a aprobat ridicarea imunității fostului ministru al Educației. Votul a fost unul la limită însă: 73 pentru, 72 împotrivă.

Imediat a urmat o aprobare și pentru Șerban Mihăilescu.

Ieri, Comisia Juridică a dat un aviz pozitiv în acest sens. Cei doi aleşi sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în celebrul dosar Microsoft.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, astăzi, în plen, că numele său nu avea ce căuta în dosarul Microsoft, deoarece în perioadele în care s-au achiziționat aceste licențe nu era ministru al Educației.

"Cred că Justiția din România trebuie să facă dreptate celor care nu pot fi dovediți faptic că sunt vinovați de infracțiunile menționate în referatul pe care DNA l-a trimis către Comisia juridică. Dosarul, așa cum vă este cunoscut, se numește Microsoft. El se referă la cumpărarea licențelor Microsoft pentru computerele din Educație sau din alte ministere care aveau asemenea computere. Licențele s-au cumpărat în anii 2004, în noiembrie 2009 și în 2011, adică în perioadele în care eu nu eram ministrul Educației. Nu există niciun document în care eu să fi pus un aviz favorabil sau pe care eu să-l fi aprobat. Numele meu nu avea ce căuta în dosarul numit licențele Microsoft", a spus Andronescu, citată de AGERPRES.

Ea a adăugat că regretă că ocupă timpul Senatului cu acest eveniment.

"Regret enorm situația aceasta extrem de nefericită pentru mine că ocup timpul Senatului cu acest eveniment. Nu vă cer să mă apărați prin votul dumneavoastră, pentru că am gândit în toată activitatea mea profesională, în modul în care mi-am condus această activitate profesională și am răspuns responsabilităților cu care am fost însărcinată în anumite perioade de timp cu onestitate", le-a mai spus Andronescu senatorilor, în plen.

DNA a cerut începerea urmăririi penale în cazul a 9 miniștri în dosarul Microsoft

MIHĂILESCU PETRU ŞERBAN, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani, constând în aceea că l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze HG nr. 1473/2003, HG nr. 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoştinţă existenţa unor impedimente juridice decurgând din faptul că această firmă nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft (pentru a beneficia de încheierea contractului prin încredinţare directă) şi fără a detalia modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers; în perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers;)


ECATERINA ANDRONESCU, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; în perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.