MENIU

E timpul pentru elixirul tinereţii! Iată cum îţi îmbunătăţeşti viaţa cu suc de struguri

În împărăţia toamnei, există un moment special: culesul viei. Fie că o aveţi în familie, fie că aveţi drum prin piaţă, nu ignoraţi darul ei fantastic pentru sănătate: mustul. Dacă începeţi cu un pahar pe zi, neapărat înainte de masă, şi mergeţi cu generozitatea faţă de sănătatea dumneavoastră până la un litru, puteţi spune că aţi strecurat în organism elixirul tinereţii. 

Atenţie, însă! Conţine mult tanin, deci irită mucoasa intestinală. Trebuie deci consumat înainte să înceapă să fermenteze şi este de evitat de către persoanele care suferă de afecţiuni ale colonului sau de ciroză hepatică.

Reţineţi, de asemenea, că are un puternic rol purgativ, deci pierderile de substanţe care asigură echilibrul biochimic vital funcţionării organelor pot avea efect negativ. Mai trebuie avut în vedere că din cauza excesului de zahăr, mustul este contraindicat diabeticilor şi persooanelor care vor să piardă din kilograme. În antichitate, unii medici considerau mustul mai benefic decât apa, datorită faptului că era tonic şi antiseptic.

Deoarece conţine zaharuri uşor de absorbit in vitamine, mustul creşte rezerva de glicogen din ficat. Glicogenul este la organismul uman corespondentul amidonului de la plante, adică un polizaharid compus din mai multe molecule de glucoză.

 

Este esenţial pentru înmagazinarea energiei şi detoxifierea organismului. Se mai pot trata cu must tulburarile de nutritie, anumite stari alergice, afecţiuni ale cailor respiratorii, scrofuloza, anemia, rahitismul şi astenia. Datorită sărurilor de fosfor, este teribil de util celor cu activitate intelectuala intensa. Dar şi în nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoza, enterocolite, gingivite şi cistite.

Este indicat şi în convalescenţă, deoarece creşte imunitatea, datorită conţinutului mare de vitamina C. Consumat pe termen lung, mustul încetineşte procesele distructive din organism, de exemplu îmbătrânirea. Sucul proaspăt de struguri este si în cosmetică. Măştile curăţă în profunzime pielea şi îi dau un aspect tonic, fraged. Mustul din struguri negri, bogat în tanin si compuşi antocianici, contribuie la imbunatatirea vederii. Cel mai eficient suc de struguri este cel făcut în blender, pentru că cei mai mulţi antioxidanţi se află în coajă.

Potrivit Institutului American de Cercetări împotriva Cancerului, resveratrolul, o substanţă aflată în coaja strugurelui, opreşte înmulţirea celulelor canceroase si inhiba formarea de tumori in celulele limfatice, ficat, stomac și sân. Mai mult decât atât, resveratrolul poate elimina tumorile leucemice şi cancerul de colon şi poate bloca dezvoltarea cancerului de piele.

Mai multe articole despre:
fresh refresh