Proteste de amploare în Grecia. Guvernul nu va plăti datoria și va intra în incapacitate de plată
Grecia nu va plăti marți datoria de 1,6 miliarde euro către FMI, a anunțat un oficial al Guvernului de la Atena, citat de Wall Street Journal. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seară, în oraşele Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali pentru a continua planul de asistenţă financiară, în timp ce presa a publicat întrebarea care va fi supusă referendumului.
UPDATE: Creditorii internaţionali, acuzaţi de şantaj
Manifestanţii susţin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaţionali, pe care îi acuză de "şantaj".
"Vieţile noastre nu aparţin creditorilor!" - se poate citi pe pancartele manifestanţilor.
Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.
UPDATE. Alexis Tsipras: Liderii europeni nu vor avea curajul să dea afară Grecia din zona Euro
Premierul grec Alexis Tsipras a declarat luni seară, într-un interviu pentru presa din Atena, că Grecia nu va renunța la moneda euro, țara sa neputându-și permite costurile unui așa-numit "Grexit", potrivit Business Insider.
Pe de altă parte, șeul Executivului de la Atena a afirmat că liderii europeni nu vor avea curajul să dea afară Grecia din zona Euro și că un răspuns NU la referendum va ajuta Guvernul să revină într-o poziție de forță în negocierile cu creditorii.
UPDATE: S&P retrogradează Grecia din cauza referendumului
Agenția de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a coborât luni ratingul Greciei la "CCC-", apreciind că decizia Atenei de a recurge la referendum este un semnal prost pentru "stabilitatea economică" a țării, anunță AFP.
"Decizia Greciei de a organiza un referendum asupra propunerilor creditorilor este un semn suplimentar că guvernul Tsipras va privilegia politica internă în detrimentul stabilității economice și financiare și al achitării datoriei", a subliniat agenția S&P într-un comunicat.
Inevitabilul s-a produs: Grecia nu va avea banii necesari să își plătească tranșa de 1,6 miliarde euro către FMI, potrivit unui oficial din Executivul condus de Alexis Tsipras, citat de Wall Street Journal.
Anunțul venit de la Atena nu miră pe nimeni: piețele financiare s-au pregătit încă din weekend pentru un "default" al Greciei, în condițiile în care cabinetul lui Tsipras a refuzat oferta creditorilor internaționali și a convocat un referendum național.
Guvernul de la Atena trebuia să plătească pe 30 iunie aproximativ 1,6 miliarde euro în conturile FMI, în condițiile în care Fondul Monetar Internațional a amânat deja cu câteva săptămâni termenul-limită pentru Grecia.
Divorțul dintre Grecia și Europa s-a produs încă de sâmbătă, când miniștrii de finanțe din zona euro, reuniți de urgență la Bruxelles, au respins varianta unei prelungiri a acordului de împrumut pentru Grecia, iar Alexis Tsipras a convocat un referendum pe 6 iulie, în care îi cheamă pe greci să spună dacă acceptă sau nu condițiile impuse de Troika creditorilor.
Banca Centrală Europeană a respins, duminică, cererea Greciei vizând majorarea cu șase miliarde de euro a plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, dar cu toate acestea a promis că va menține deschisă această linie până la referendumul din 5 iulie, au declarat pentru Reuters surse din interiorul BCE.
În ultimele zile, deponenții greci s-au grăbit să-și retragă economiile din bănci, ceea ce a majorat și mai mult presiunile la care este supus sistemul bancar elen, după ce premierul Alexis Tsipras a anunțat, sâmbătă, organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.
Îngrijorată de nivelul mare al retragerilor de fonduri, Banca Centrală a Greciei a cerut duminică consiliului guvernatorilor BCE să adauge alte șase miliarde de euro la linia de finanțare de urgență destinată băncilor grecești, care în prezent este plafonată la 89 de miliarde de euro.
'Cererea venită de la Banca Centrală a Greciei a fost una privind majorarea ELA cu șase miliarde de euro. Recomandarea supusă aprobării BCE era semnată de guvernatorul Băncii Centrale a Greciei. După cererea privind organizarea referendumului și eșecul discuțiilor nu putea fi adoptată o decizie diferită', a declarat o sursă din apropierea discuțiilor.
BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service estimează că deponenții greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene numai în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie și până în prezent, depozitele private din băncile grecești au scăzut cu 44 de miliarde de euro până la nivelul de 120 de miliarde de euro.
Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.