MENIU

E oficial: Autostrada Comarnic-Brașov NU se mai face. Cum va fi peticit drumul spre munte

Autostrada inexistentă

CNADNR a anunțat, joi 18 iunie, într-un comunicat de presă anularea concesiunii pentru proiectarea și construcţia autostrăzii Comarnic-Brașov. Ce vom avea în loc de autostrada peste Valea Prahovei: un sens giratoriu, variante ocolitoare și multe SF-uri (studii de fezabilitate).

Concesiunea celor 53 de km de autostradă dintre Comarnic și Brasov, afacere semnată cu asocierea Vinci - Aktor - Strabag, a picat în mod oficial și autoritățile anunță cel de-al treilea eșec în 10 ani de a realiza autostrada de pe Valea Prahovei.

Este și eșecul personal al premierului Victor Ponta care și-a asumat în repetate rânduri acest proiect ca fiind pariul său de prim-ministru: Dacă nici acești 50 de km de autostradă nu-i putem face, la ce bun să conducem o țară? cam așa a sunat promisiunea premierului în primii ani de guvernare:

Cronica unui eșec anunțat: Autostrada pentru care Ponta a garantat cu funcția

CNADNR anunță acum într-un comunicat de presă "anunţă anularea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea si întreţinerea autostrăzii București - Brașov, tronsonul Comarnic-Brașov".

Printre motivele invocate de CNADNR pentru eșecul concesiunii se numără posibilitatea de a se ajunge la o situație de nerespectare a angajamentelor pe care România le-a încheiat cu CE, FMI, Banca Mondială, faptul că ofertantul câștigător nu a reușit să obțină implicarea instituțiilor financiare internaționale BEI, BERD, IFC, precum și "puternica reacţie negativă a opiniei publice în privinţa costurilor prezentate".

Costurile se ridicau în 26 de ani cat ar urma sa dureze concesiunea la 8,45 miliarde de euro - ceea ce însemna suma fabuloasă de 160 milioane de euro/km.

Odata cu anunțul noului eșec, Compania de Drumuri a detaliat și planul alternativ pentru drumul care traversează Valea Prahovei:

- Tronsonul de autostradă Comarnic – Brașov este împărţit în 5 sectoare. Sectoarele 1 și 5 (dinspre Comarnic, respectiv dinspre Brașov, cu o lungime totală de aproximativ 10 km, la care se adaugă și drumuri de legătură) vor fi scoase la licitaţie, cu finanţare de la Bugetul de Stat.

- Pentru  sectoarele  2,  3  și  4,  care  reprezintă  partea  cea  mai  dificilă  a  proiectului,  va  fi  scoasă  la licitaţie actualizarea studiilor geotehnice, cu finanţare de la Bugetul de Stat.

- În paralel, pentru fluidizarea traficului pe DN1, sunt în lucru Studiile de Fezabilitate referitoare la variantele  de  ocolire  Comarnic  și  Bușteni.  După  finalizarea  SF-urilor  vor  fi  scoase  la  licitaţie lucrările de construcţie, cu finanţare de la Bugetul de Stat.

- Tot pentru fluidizarea traficului, la ieșirea din Sinaia spre Brașov, este proiectat și urmează să fierealizat un sens giratoriu.

- De  asemenea,  se  vor  finaliza  Studiile  de  Fezabilitate  privind  Varianta  de  Ocolire  Câmpina, modernizarea drumului existent pe Valea Doftanei (DJ 102I) și a drumului forestier până în Săcele, astfel încât, în 2016 să înceapă lucrările pentru a avea un drum naţional modern între Câmpina și Săcele

Ce ne mai anunță CNADNR, ca să stăm liniștiți:

- Autostrada  București  -  Brașov  (din  care  face  parte  și  tronsonul  Comarnic  - Brașov), rămâne o prioritate în Master Planul General de Transport (MPGT), proiectul autostrăzii fiind continuat și dezvoltându-se în paralel cu realizarea autostrăzii Sibiu - Pitești.

- În acest sens, în prezent este în procedura de licitaţie deschisă atribuirea contractului Proiectare și execuție  finalizare  Autostrada  București  –  Brașov, Secțiunea  București  –  Ploiești,  Sector  1,  km 0+000 - km 3+325; Nod Centură București, km 6+500 și Nod Moara Vlăsiei, km 19+500".

- Pe sectorul Ploiești - Comarnic sunt deja patru benzi.

În februarie 2013, premierul Victor Ponta a declarat că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2016 dacă până la acea dată autostrada Comarnic-Braşov nu va fi terminată. "Dacă nu e gata până în 2016 nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova", a spus Ponta, la Realitatea TV.

În mai 2013, premierul a întărit promisiunea că nu va mai candida la nicio funcţie dacă tronsonul de autostradă dintre Comarnic şi Braşov nu va fi terminat până în anul 2016.

Mai multe articole despre:
autostradă Comarnic Braşov