E important pentru sănătate! Cum vă refaceţi echilibrul bazat pe minerale şi vitamine
Toata lumea stie, cel putin la modul general, ca un organism sanatos are nevoie de vitamine si minerale, care ajută organele şi sistemele să funcţioneze.
Dar cine stie exact de ce anume e nevoie, cand si de ce? Pentru a-l mentine sanatos, corpul trebuie sa asimileze zilnic mai bine de 30 de vitamine si minerale. Toate acestea nu pot fi extrase doar din dieta zilnica sau, in orice caz, nu in cantitati suficiente. Ce sunt acesti nutrienti esentiali?
La ce foloseste fiecare in parte? Cat de mult este prea mult şi cat de putin este prea putin? Ce se intampla daca exista deficit la unul sau mai multe dintre aceste elemente? In cazul unei alimentatii dezechilibrate, al unui regim de viata supus stresului psihic si lipsit de miscare, organismul este privat de acesti nutrienti si cere imediat ajutor, care tebuie oferit promt.
Mineralele sunt vitale, dar trebuie sa stiti ca doar pentru unele au fost determinate dozele necesare zilnice. Unul dintre criteriile de diferentiere este legat de anumite boli, situatie in care se recomanda fie cantitati mai mari, fie cantitati mai mici. In aceste cazuri, nerespectarea recomandarilor medicale poate duce la dezechilibre care conduc la aparitia bolilor nutritionale.
In ceea ce priveste alimentatia, medicii vorbesc aceeasi limba. Persoanele cu o dieta echilibrata si diversificata riscă mai puţin să facă o boala nutritionala sau să aibă deficit pentru un mineral major. Să ştiţi, însă, că ingestia unor doze de suplimente minerale fara indicatie medicala poate avea efecte toxice. Nici vitaminele în exces nu sunt sănătoase.
Organismul le produce in cantitati insuficiente pentru a-si acoperi nevoile, dar sunt unele pe care nu le poate sintetiza. Toate vitaminele se regasesc in laptele matern, dar nu acoperă mereu necesarul. Spre exemplu, vitamina K face obiectul unor suplimente.
Structura chimica si rolul biologic al celor 13 vitamine sunt foarte diferite, actioneaza in doza mica, singure sau in mod sinergic si nu au nicio valoare calorica. Dacă toate aceste informaţii le-aţi mai auzit şi vă se par banalităţi, nu le ignoraţi: mineralele şi vitaminele reprezintă, alături de o stare psihică pozitivă, reţeta sănătăţii.
De aceea, în prima vizită la medicul de familie, cereţi să vă ajute să le refaceţi echilibrul. Vă veţi scuti de multe probleme!